Höga kusten Birka Cruises

För andra året i rad kan vi erbjuda en resa till Höga Kusten med Birka Cruises. Upplev världsarvet i norr på ett helt nytt sätt. Följ med på en tredygnskryssning med spännande utflykter i land. Koppla av med god mat och underhållning medan du blickar ut över den norrländska kusten på väg upp mot midnattssolens land. Vi avslutar kryssningen med ett besök i Luleå, längst upp i Bottenviken och bara 16 mil från polcirkeln.

Status:
Fullt

Dagsrogram

Dag 1
Gävle - Stockholm 18 mil

Resan startar i Sandviken och vår reseledare som följer med på hela resan hälsar er välkomna. Resan går vidare via  Gävle till Stadsgårdskajen i Stockholm där vi går ombord på Birka. Vi börjar med sommarfest och härlig stämning på soldäck medan vi sakta lämnar Stockholm bakom oss. Under Captain’s cocktail träffar du några av de som kommer att ta hand om dig under resan innan du slår dig ned vid dukat bord för välkomstmiddag. Lite senare bjuder vi på underhållning samt dansband, disco eller partyband, valet är fritt.

Dag 2
Höga Kusten

Vi vaknar upp i Härnösand – Höga Kustens sydligaste kuststad. Fartyget ligger ett stenkast från centrum med bevarade trähus och båtliv mitt i staden. Vill du uppleva ännu mer av den unika Höga Kusten, följ med på någon av våra guidade utflykter!
På kvällen väntar en härlig trerättersmiddag medan vi sakta seglar inomskärs i fyra timmar från Härnösand genom Sannasundet till Höga Kustenbron, via surströmmingens paradisö Ulvön och Trysundaön upp till Skagsudde. Det är första gången någonsin ett kryssningsfartyg går den rutten. Vi lovar dig en utsikt som inte finns någon annanstans i världen!

Dag 3
Luleå

Ny dag, ny destination! Vi är i Luleå, bara 16 mil från polcirkeln och längst upp i Bottenviken. Vi erbjuder tre fina utflykter med olika tema.
Vid 15-tiden lämnar vi Luleå för denna gång med massor av aktiviteter, underhållning och en god 3-rättersmåltid ombord. Njut av ljuset och ta en dans i sommarnatten.

Dag 4
Stockholm - Gävle 18 mil

Vår sista kryssningsdag tillbringas till havs. Delta i aktiviteterna ombord, passa på att shoppa till sjöpriser, koppla av på soldäck eller unna dig en härlig behandling i spa-anläggningen. Här kan du njuta en stund i utomhusjacuzzin med härlig utsikt över Stockholms skärgård.

Utflykter

Utflykter Härnösand

Härnösand, Höga Kustenbron & Västanåfallet
Lär känna charmiga Härnösand till fots: domkyrkan med sin kända regnbågsmatta, Härnösands Konsthall och kanske på en och annan överraskning.
Västanåfallet har en fallhöjd på ca 90 m. Dubbelt så högt är Höga Kustenbron. Den magnifika 1800 m långa hängbron över Ångermanälven är ett av Sveriges högsta byggnadsverk. Förebilden är San Fransiscos berömda Golden Gate-bron. Brospannet är Skandinaviens längsta och världens elfte längsta.
445:-/vuxen inkl lunch/fika. 6 tim.

Hemsö Fästning: Bomber och spioner
Djupt nere i berget på Hemsön finns Sveriges bäst bevarade försvarshemlighet, ett underjordiskt fort från kalla krigets dagar. Hör den spännande historien om Hemsö Fästning, vars uppgift var att hindra lede fi från att ta sig in i landet via Ångermanälven.
På 40 meters djup tjänstgjorde 320 soldater, som i skydd av berget skulle överleva en kärnvapenattack. Vi ser stridsledningsrum, kanonbatterier, kanontorn, luftvärn, sjukrum, matsalar m.m – allt unikt bevarat. En spännande dag för alla åldrar.
845:-/vuxen inkl lunch. 5 tim.

Bilar och Gin i Världsklass
Vi promenerar till Härnösands Bilmuseum, Sveriges största med riktiga rariteter, ex ett gammalt ”korvstånd” och ”folka med californiabåge och takräcke de luxe med träribbor”.
Hernö Gin är världens nordligaste ginproducent. Känn doften av enbär hos den lilla uppstickaren som under det senaste året fått flest priser av alla ginvarumärken i Europa. Vi får höra om deras resa och träffa Marit, den handslagna kopparpannan. Och så klart testa de prisbelönta dropparna med en touch av Norrland.
845:-/vuxen, inkl lunch. 4 tim.

Världsarvet Höga Kusten
År 2000 upptogs Höga Kusten på Unescos världsarvslista p g av den geologiskt sett snabba landhöjningen. Landhöjningen har skapat en unik skärgårdsmiljö av vikar, laguner och sjöar.
Skulebergets dramatiska profil är ett viktigt landmärke i Höga Kusten. Här går världens högsta kustlinje, 286 meter ö h. I naturum Höga Kusten vid bergets fot får vi veta mer om världsarvet och uppleva den magnifika utsikten från toppen av berget, som nås med linbana eller till fots (tar ca 1 timme).
395:-/vuxen inkl lunch. 6,5 tim.

Smaka på Höga Kusten
Höga Kusten bjuder på dramatiska landskap och matupplevelser utöver det vanliga. En båttur på Ådalen III tar dig längs Ångermanälven till Höga Kustenbron. Ombord testar du delikatessen surströmming och lär dig mer om historia och lokal matkultur av surströmmingskungen himself, Ruben Madsen.
Som ordförande i SurströmmingsAkademien och surströmmingens Don Quijote sprider han kunskap genom sin underhållande ”surshow”. Vi utlovar en upplevelse för alla sinnen!
675:-/vuxen. 4 tim.


Frihet, dramatik och Äventyr
Via Ferrata – säker bergsklättring för alla på Skuleberget! Den enklaste leden (medelsvår) har klättrats av personer mellan 8-82 år.
Du tar dig uppför berget genom att hålla i en stålvajer som du är säkrad till via sele, repbroms och karbinhakar. Inga förkunskaper eller fysik över det vanliga krävs.
Lunchen äts på toppen av Skuleberget till vidunderlig utsikt över berg, hav och skog.
685:-/vuxen inkl lunch. 6,5 tim.


Utflykter Luleå

Världsarvet Gammelstads Kyrkstad
Gammelstads kyrkstad, strax utanför Luleå centrum, är världens största och bäst bevarade kyrkstad med mer än 400 kyrkstugor grupperade kring Norrlands största medeltida stenkyrka.
Här är platsen där Luleå grundades och växte från en liten kyrk- och handelsplats till en riktig stad. Staden flyttades på 1600-talet, då man började kalla platsen för ”Gammelstad”. Vi vandrar i en timme medan guiden berättar om kyrkstadens historia, uppkomst och världsarvsstatusen.
535:-/vuxen. 2 tim.

Kalixlöjrom - Bottenvikens röda guld
Just där färskvattnet från Norrlandsälvarna skapar världens största bräckvattenskärgård ger siklöjan ifrån sig den exklusiva gulröda kaviar som kallas Kalixlöjrom. I dag får vi njuta av delikatessen med alla sinnen.
I kustbyn Pålänge i Kalix berättar fiskarna Brynolf och Janne om Kalixromens färd från hav till bord. Ett hantverk som ofta går i arv. Dagens höjdpunkt är en löjromsbuffé med olika rätter på det gyllene temat.
1025:-/vuxen inkl löjromsbuffé. 5 tim.

Möt skogens konung
Vågar du klappa eller kanske pussa en älg på mulen? Vi åker ca 1,5 timme till Överkalix och älgens rike. På Arctic Moose farm träffar vi älgarna Elin och Ida och tjurarna Oscar och Sven-Gunnar. Familjen Rokka tar emot och berättar om den samiska kulturen och älgarnas liv och leverne.
Lunchen tillagas med lokala råvaror på traditionellt norrlandsvis. Fyllda med härligt norrländskt lugn återvänder vi till Luleå. En utflykt för alla åldrar!
665:-/vuxen inkl lunch. 5 tim.


Powered by Travelize