Hornborgarsjön och 30 000 tranor

Visst låter det mycket?
”30 000”  är faktiskt ganska mycket. Tranorna i sig låter också ganska mycket.

Hornborgasjön är en av Europas viktigaste fågelsjöar och den lockar mängder av besökare varje år, faktiskt så många som 150 000 turister och nästan 30 000 tranor.  

Varför kommer det så många tranor till Hornborgasjön? Tranan är som du säkert redan vet en flyttfågel. På sin resa söderut stannar tranan vid noga utvalda lekplatser där den utför en spektakulär parningsdans. Hornborgasjön ligger helt enkelt bra till för ett stopp. Antalet tranor vid just Hornborgasjön har ökat med åren. Förr fanns det gott om potatis åt de tranor som stannade runt om Hornborgasjön. Idag matar man tranorna med korn. Tranorna matas främst av två anledningar, den ena är turismen och den andra är faktiskt att man vill samla alla fåglarna på ett och samma ställe då så stora mängder fåglar lätt kan orsaka problem om de är på fel ställe. Därför har man alltså valt att locka tranorna tillbaka till Hornborgsjön varje år. 

Vi har en guide på plats som tar oss runt på en ca. tre timmar lång tur. Guiden kommer att ta oss förbi Ekornavallen genom ett gammalt och vackert kulturlandskap fullt med fornlämninga. Turen avslutas på sjöns östra sida, vid fågeludden och Naturum. 
Lunchen äter vi på Falbygdens ost. Här finns ett urval av Falbygdens bästa ostar.
 

Pris fr.
2 295:-
Dagar:2
Bussresa, del i dubbelrum på Hotell Scandic Billingen, halvpension. Lunch på Falbygdens ost samt guidning och entréer enligt program.
Transportsätt:Buss
Boka resa

Detaljerat program

Dag 1    Gävle – Skövde         417 km
Avresa från Gävle/Sandviken/Hofors (07.30 från Gävle)
Vi stannar för förmiddagskaffe med smörgås efter vägen (ev. busskaffe).
Färden går över Västerås, Örebro, Laxå till Skövde.
Vi stannar efter vägen för sedvanliga bensträckare och matraster.
Ca kl 18.00 ankommer vi till Scandic Billingen Hotell i Skövde. Hotellet ligger centralt i Skövde, endast 100 meter från järnvägsstationen och 300 meter från centrum.
Middag och logi med del i dubbelrum på hotellet.
Fri tid på kvällen.

Dag 2    Skövde – Hornborgasjön – Gävle     514 km
Tidig frukost på hotellet.
Kl 07.00 åker vi från hotellet mot Hornborgasjön, vi plockar upp vår guide efter vägen som under 3 timmar skall guida oss kring Hornborgasjön. 
Vi startar vid Trandansen med en tranguidning, kort besök på informationscentralen och sedan följer guiden med i bussen och åker förbi Ekornavallen, vägen tar oss genom ett gammalt och vackert kulturlandskap fullt med fornlämningar och stenmurar. Sedan avslutas guidningen nere på Fågeludden och Naturum Hornborgasjön på sjöns östra sida.
Vi tar farväl av vår guide vid 11-tiden, därefter fortsätter vi till Falbygdens ost där vi skall äta en lättlunch. I urvalet finns Falbygdens allra bästa ostar tillsammans med andra ostar från när och fjärran, paj, chark, olika inläggningar, andra delikatesser, sallader mm. Varför inte köpa en ostkaka med grädde och sylt när vi ändå är mitt i osttillverkningen. Naturligtvis kan vi även köpa med oss ostar hem i stora lass.
Mätta och belåtna och några kronor fattigare efter inköpet av ostarna åker vi vidare mot Gävletrakten.
Åter i Gävle ca kl 20.00.
 

Avgångar & priser

AvresaTransportsättDestinationLediga platserPris från
5/4BussHornborgarsjön 4 aprilMer än 82 295:-Boka

Powered by Travelize