Hurtigruten 23 augusti

Hurtigruten seglar varje dag i lugnt tempo längs den norska kusten, och stannar i avlägsna små hamnar där många stora skepp inte kan komma in. Tack vare rik kunskap och erfarenhet samt sin flexibla flotta kan hon segla närmare land, innanför holmar, skär och öar och genom smala sund. Fartyget stannar även i alla stora städer. Den här resan sägs vara det bästa sättet att upptäcka Norge. 
Mats Nilsson är vår erfarne reseledare på Hurtigrutenresan från Bergen upp till Kirkenes med oss den 23 augusti 2018 som guidar er genom en häpnandsväckande och vacker kustresa.

Bokningar efter 28/3 2018 tas endast emot via telefon.
Välkommen att boka!: 026-12 00 00


En vacker naturupplevelse


Den höga nord är en annorlunda plats. Här hittar du t.ex. Lofotens och Lyngsalpernas vilda skönhet. Och här finns mer än bara vildmark – du får njuta av atmosfären och kulturen i städer som Bergen, Ålesund och Tromsø. Resan från Bergen till Kirkenes tar dig från 60:e till 70:e breddgraden på sju dagar. Allt eftersom vi tar oss norrut förändras landskapet – den ena utsikten mer dramatisk än den andra. Du kommer att slås av hur friskt allting är – och hur subtilt vackert. Vår slutstation Kirkenes ligger precis vid den ryska gränsen, och vi är nu faktiskt lika långt österut som Sankt Petersburg.


Rik på sevärdheter


På vägen mot Kirkenes rundar vi den fantastiska Nordkap. Vi gör ett stopp och beundrar den vackra jugendarkitekturen i Ålesund, hälsar på i Trondheim där historien möter framtidens vetenskap och teknologi. Vi seglar längs helgelandskusten och De sju systrarna, därefter förbi öarna i Lofoten, där alptoppar reser sig rakt upp ur havet. Vi besöker också Tromsø, en polfararstad och den största staden norr om polcirkeln.

Status:
Fullt

Dagsprogram

Dag 1

Gävle - Bergen

Avresa med buss från hemorten till Arlanda. Mats Nilsson vår reseledare är med på bussen och hjälper till med incheckning på Arlanda.  Kl. 12.40 lyfter vi och landar knappt två timmar senare i Bergen. Utanför flygplatsen väntar transfer för vidare färd mot båtterminalen.

Bergen beskrivs av många som Norges vackraste stad. Och på plats är det lätt att förstå varför. Vi checkar in och är ombord på MS Midnatsol innan kl.18.00. Ombord inackorderar vi oss i våra hytter och serveras middag kl. 20.00. Från denna dag och fram till frukost i Kirkenes serveras vi varje dag frukost, lunch och middag ombord.

Dag 2

Ålesund

Tidigt på morgonen seglar fartyget storslaget in i idylliska Nordfjorden på väg mot den pittoreska kuststaden Ålesund. Trots sin litenhet (Ålesund har bara 42 000 invånare) så är man världsbäst på åtminstone en sak. 94% av all klippfisk i världen kommer från Ålesund.

Denna dag åker vi in i Geirangerfjorden, upptagen på UNESCO:s världsarvslista där du också kan välja att göra en utflykt med Trollstigen.

 

Dag 3

Trondheim

Trondheim kallades ursprungligen Nidaros som betyder Nidälvens mynning. Staden är idag Norges tredje folkrikaste stad och här finns den fantastiska domkyrkan Nidarosdomen, Norges hjärta, att beskåda. Kyrkan har anor sedan Olav den heligas tid på 1000-talet och katedralen byggdes till kyrka för Olav den heliges grav redan 1070.

I Trondheim stannar vi till i 3,5 timmar och tid för en gemensam promenad för de som önskar med passande besök för dagen.

Vid lunchtid lämnar vi hamnen och passerar många öar och skär samt Kjeungskjaer fyr innan vi åter lägger till, nu vid lilla Rörviks kaj.

Dag 4

Polcirkeln och Lofoten

Innan vi kommer till Örnes passerar vi polcirkeln, detta är ytterligare en av resans höjdpunkter. Polcirkeln är sydgränsen till de arktiska breddgraderna.

Vi stannar till i Bodö hamn under förmiddagen och tar en promenad upp till staden. Bodö har spår av bosättningar sedan 10 000 år tillbaka. Här finns bland annat hällristningar daterade till 6000 f.kr och en av de mest kända är hällristningen av en älg som symboliserar ett rikt djurliv på den tiden.

På kvällen når vi Svolvaer, Lofotens huvudort. Majestätiska granitklippor och vita sandstränder omger de små fiskelägren på ögruppen.  Här erbjuder vi en gemensam promenad till ortens moderna och öppna torg som är beläget mitt i byn.

 

Dag 5

Tromsö

Det är sen kväll den femte dagen som vi passerar den magnifika och omtalade Trollfjorden och fortsätter genom det trånga Raftsundet. Här finns goda chanser att kunna se havsörn under resans gång.

Under dagen fortsätter vi vidare till Tromsö där vi gör ett längre stopp. Ishavskatedralen med sin karakteristiska och häpnadsväckande arkitektur är ett beundransvärt byggnadsverk och stark symbol i staden väl värt ett besök under resans stopp. Tillsammans tar vi en gemensam promenad dit och passar på att se fler saker på vägen dit och tillbaka.

 

Dag 6

Honningsvåg och Nordkap

Nordkap är den nordligaste punkten på Europas fastland. MS Midnatsol anlägger vid Honningsvåls hamn och härifrån går det att boka en dagsutflykt till Nordkap. Utflykten går till Nordkapsplatån som höjer sig 307 meter över det turbulenta Norra ishavet, där det ikoniska globmonumentet står, som blivit en symbol för Nordkap. Denna utflykt är utöver vårt program men som vi varmt rekommenderar på resan.

Dag 7

Kirkenes-Gävle

Ju mer vi närmar oss Hurtigrutens sluthamn i Kirkenes blir naturen alltmer dramatisk. Vi befinner oss här bara några kilometer ifrån den ryska gränsen och samebyarna i norra Skandinavien.

Transfer tar oss vidare från staden till flygplatsen för vidare flyg mot Arlanda, med stopp i Oslo och lunch för den som önskar.

På Arlanda väntar buss på oss för hemfärd. Så innan dagen är slut har vi hunnit vakna i Barents hav, gått i land i norska finnmarken, landat i Oslo och klivit innanför dörren i vårt eget hem, nånstans i mitten av Sverige efter en fantastisk naturupplevelse med god mat och vackra minnen efter en magisk sjöresa längsmed Norges kust: från Bergen i söder till Kirkenes i norr.

 

 

MS Midnatsol

MS Midnatsol är tillägnad den arktiska sommaren. Fartyget seglar längs den norska kusten från maj till september, och är sedan en del av vår globala Explorer-flotta under resten av året.
MS Midnatsol har en stark miljöprofil och modern design. Den ljusa och färgglada inredningen är inspirerad av Norges varma, soliga dagar under sommaren, vilket också återspeglas i de många norska moderna konstverken ombord. Hon är också en TV-stjärna, känd från den prisbelönta norska dokumentären ”Hurtigruten 365”. På däck 9 hittar du soldäck och en jacuzzi. Unikt för MS Midnatsol är den stora panoramasalongen i två etage ovanför bogen. Tack vare de stora fönstren badar loungen i naturligt ljus och ger en fantastisk utsikt. 

MS Midnatsol har isklass 1C och är utrustad med avancerad teknik som gör henne bästa lämpad för Antarktis-expeditioner. Fartyget började med sina expeditionsresor till Patagonien och Antarktis 2016.

Från och med april 2018 kommer MS Midnatsol att ha sitt eget expeditionsteam med ombord och fungera som en skola till havs. Med intressanta föredrag såväl inomhus som ute på soldäck blir det en spännande och lärorik resa. Ämnena varierar beroende på årstid och farvatten. Expeditionsteamet arrangerar dagligen föredrag och kvällsaktiviteter. Du kan också delta i guidning från däck och lära dig mer om kulturen, djurlivet och de naturfenomen som möter oss längs kusten. Expeditionsteamet kommer också under resans gång uppmuntra dig att följa med på vandringar och uteaktiviteter för att dela med sig av det friluftsliv som är en naturlig del av den norska identiteten. 

Det engagerade expeditionsteamet har bara ett enda mål: att visa dig så mycket som möjligt av Norges natur och kultur för att förhöja dina upplevelser av resan. Läs mer om våra expeditionsteam här.

Fartygets faciliteter                  
Expeditionsteam (fr.o.m. april 2018)
Panoramasalong i två etage
Barer
Wi-Fi
Kafé
Bibliotek
Restaurang
Separat á la carte-restaurang
Lekrum
Butik
Jacuzzier
Gym och bastu
Amfiteater för föredrag och konferenser
Hiss
Bildäck

 

Se Hurtigruten film


Powered by Travelize