Lars Lerin och Mårbacka 22 juli

I sommarens skönaste juli gör vi denna sommarresa till Lars Lerins sandgrund. Vi besöker även Selma Lagerlöfs Mårbacka, Gustaf Frödings minnesgård och Rottneros Park.

Lars Lerin räknas till en av nordens främsta akvarellkonstnärer och en av de mest framstående i världen. Utöver sin bildkonstnärliga skicklighet är Lars även en begåvad författare. Hans gestaltande berättarform och helt egna stil har uppskattats av många. 2014 tilldelades Lars Lerin Augustpriset i kategorin årets svenska fackbok för sitt verk Naturlära som även tilldelades priset Värmlands vackraste bok 2014. Axels tid är Lars senaste bok och den finns även som ljudbok med musik av Benny Andersson.

Lars egen TV-serie Vänligen Lars Lerin sändes på SVT och lockade över 13 000 000 tittare. Den tilldelades även TV-priset Kristallen 2016, samma år mottog han även den kungliga medaljen och Kristallen för årets TV-profil.

Pris fr.
2 495:-
Dagar:2
Bussresa, bussfika, logi med del i dubbelrum på hotel Scandic Winn i Karlstad, lunch och middag dag 1 samt frukost dag 2. Entre och guidade visningar enligt program
Transportsätt:Buss
Boka resa

Dagsprogram

22 juli

Avresa från Gävle kl.06.30. Vi reser över Falun, Ludvika vidare mot Mårbacka norr om Karlstad. På mårbacka café serveras vi crepes till lunch innan vi får en rundtur i Selma lagerlöfs födelsehem. Här bodde hon fram till tjugoårsåldern då hon flyttade för att utbilda sig på högre lärarinneseminariet i Stockholm. Selma Lagerlöf växte upp i ett litterärt hem i Mårbacka, under årens lopp hann födelsehemmet säljas men i vuxen ålder köpte Selma tillbaka gården som rustades och användes som sommarbostad. I sitt testamente föreskrev Selma Lagerlöf att Mårbacka skulle bibehållas som minnesmärke efter hennes död och står därför nu öppen för allmänheten att njuta av dess skönhet och historia.

Vidare från Mårbacka tar vi oss till Rottneros park som är en vacker skulpturpark med grund från Selma Lagerlöfs Ekeby i Gösta Berling saga. Här får vi en guidad rundtur och tid för att uppleva parkens vackra skulpturer, grönska och historia.

Vi fortsätter vår resa i litteraturens tecken vidare till Alsters Herrgård som ligger 8 km öster om Karlstad. Denna 1700-tals herrgård i vacker naturmiljö är Gustaf Frödings minnesgård. Herrgården består av fler byggnader med en vacker tillhörande herrgårdspark. Gustaf Frödings barndom var en idyllisk vaccker barndom kantad med traumatiska upplevelser. Detta och barndomen har haft en stor betydelse i Gustaf Frödings litterära verk. Vi får även här en guidad rundtur för att ta del av hela historien.

Efter våra besök är eftermiddagen nästan slut och vi åker vidare till Scandic Winn hotell för installering och middag innan vi avslutar dagen.

23 juli.

Vi serveras en trevlig frukostbuffé på hotellet innan vi beger oss till Lars Lerins ateljé i Sandgrund. Ateljén håller öppet för vår grupp så här kan vi i lugn och ro få en guidad rundtur och visning av Lars Lerins samlade alster och ett besök i den tillhörande butiken.

När vi är redo startar vi återresan mot Gävle igen. Vi stannar för lunch efter vägen samt gör lite andra stopp för bensträckare eller passande upplevelser. Vi beräknar vara åter runt 18.00 på måndag kväll.

Avgångar & priser

AvresaTransportsättDestinationLediga platserPris från
22/7BussLars Lerin Sandgrund 2 dagarFullbokad, väntelista2 495:-Boka på väntelista

Powered by Travelize