Rom, Sorrento & Pompeji

När någon säger ”Italien” tänker man kanske först och främst på fotboll. Namn som Buffon och Maldini börjar rulla i skallen. Vi slog ju Italien i VM play-off. 
Men när någon säger Rom, då tänker man antagligen på helt andra saker, som Påven, god mat, gott vin, gladiatorer och Michelangelos målningar i Sixtinska Kapellet. 
Vår resa till Italien är absolut ingen fotbollsresa. Vi ska på upptäcksfärd! 
Resan börjar i Rom, fortsätter till Pompeji och Sorrento för att sedan avslutas på Amalfikusten.
 

Pris fr.
12 900:-
Dagar:7
Buss och flyg, del i dubbelrum, guidade turer enligt program. Halvpension samt reseledares tjänster.
Transportsätt:Buss & Flyg
Boka resa

Detaljerat program

Vi börjar med en guidad tur i Rom som startar vid Spanska Trappan, vars arkitekt heter Francesco de Sanctis. Spanska Trappan byggdes år 1723-25. Även om namnet antyder att trappan har med Spanien att göra, var det franska pengar som betalade för projektet. Trappans namn kommer från Piazza de Spagna, vilket betyder ”Spanska Torget” som ligger i direkt anslutning till just Spanska Trappan. 
Turen fortsätter och efter ett tag får vi syn på den magnifika byggnaden, som enligt Michelangelo inte var byggd av människor, utan av änglar. Vi syftar såklart på Pantheon. Det var ursprungligen ett Romersk tempel, byggt runt år 120, avsett för att dyrka alla gudar. Med åren fick kristendomen alltmer fäste i Rom och år 600 blev Pantheon avsett för endast en gud, nämligen den kristna.

Efter lunchen tar vi och vår guide bussen till katolicismens huvudkyrka, ingen annan än Peterskyrkan. Som man kan ana har Peterskyrkan fått sitt namn från ingen mindre än aposteln Petrus. Det sägs faktiskt att kyrkan är byggt på just den plats där Petrus är begravd. Bygget av kyrkan börjades på 1500-talet men slutfördes inte förrän 120 år senare. Att bygget tog så lång tid beror på att man inte kunde bestämma sig för om den skulle formas som ett grekiskt eller ett latinskt kors. År 1626 stod kyrkan färdig som den största kyrkan i världen. format som ett latinskt kors. 

Colosseum, självklart har vi inte glömt denna barbariska arena. Colosseum invigdes år 80, det firades med blodspill genom gladiatorspel i 100 dagar. Själva bygget av Colosseum började redan år 72 av Kejsare Vespasianus men slutfördes av hans son Kejsare Titus. Bygget ska ha finansierats med krigsbyten från det stora templet i Jerusalem som plundrats av romare efter ett judiskt uppror. Judarna själva hade blivit tagna som slavar och fick sorgligt nog stå för arbetskraften. Colosseums officiella namn är Flaviska Amfiteatern, det namnet kommer ifrån den flaviska ätten som på den tiden hade kejsarmakten. Smeknamnet Colosseum kommer från den kollosala bronsstatyn av Kejsare Nero som stod på sidan om Colosseum.

-Vad mer kan man göra i Italien?
-Hur mycket som helst.
Man kan nämligen ta sig till ett av världens mest intressanta arkeologiska områden, närmare bestämt Pompeji. Staden som utplånades helt av vulkanen Vesuvius år 79. Pompeji hittades på 1500-talet av en arkitekt som grävde ett nytt lopp för floden Sareno. Det var dock först på 1700-talet som en seriös utgrävning påbörjades. Tack vare, eller på grund av all aska är Pompeji otroligt väldbevarad och kan ge en mycket bra inblick i hur det vardagliga livet såg ut år 79. När allting svalnade och därmed stelnade lämnades kropparna begravda i massorna. Det gör att man med hjälp av gipsgjutning kan återskapa scenarion i det panikfyllda sista timmarna för människorna som försvann med staden Pompeji. 
Många städer lämnas, man flyttar därifrån av olika anledningar, städerna glöms bort och försvinner med tiden, men inte Pompeji. Man skulle kunna säga att Pompeji stannade, som att trycka paus på en film. Fruktansvärt tragiskt, men också fruktansvärt intressant.

Efter Pompeji-besöket bosätter vi oss i Sorrento. Vi gör en dagsutflykt till Capri, Anacapri och Villa San Michele. 
Här får vi bekanta oss med Doktor Munthe som varit husläkare åt både August Strindberg och kronprinsessan Victoria innan han blev officiell kunglig livsmedikus åt svenska kungahuset år 1903. Doktor Munthe bodde på ön Capri i Villa San Michele som han själv byggde.

Dagen innan vi åker hem till Sverige igen gör vi en utflykt till vad som ofta beskrivs som Italiens vackraste kuststräcka, Amalfikusten. Amalfikusten består av branta berg, pittoreska byar och grönskande odlingar på varenda terrass. Amalfikusten är en utmärkt plats att njuta på. Titta, lyssna, ta in och njut. En försmak på Amalfikustens skönhet är bilderna nedan.

Ser inte så tokigt ut, eller hur?
 

Bra att veta

Reslängd: 6 dagar
Måltider: Halvpension
Vi reser med buss & flyg.
El: Svensk standard
Valuta: Euro
Resehandlingar: Pass

Avgångar & priser

AvresaTransportsättDestinationLediga platserPris från
18/10Buss & FlygRom & SorrentoFullbokad, väntelista12 900:-Boka på väntelista

Powered by Travelize