Whisky i Skottland - 4 oktober

-Packa regnkläderna älskling!
-Va? Det är ju blå himmel och sol?
-Vi ska till Skottland!

Ska man åka till Skottland så bör man förbereda sig för regn. Men det gör inget, vi kommer nämligen spendera en hel del tid inomhus. Vi besöker 3 stycken whiskydestillerier, 1 ölbryggeri och ett tunnbinderi. Förutom öl & whisky tittar vi även in på Blair Castle som tillhör klanen Murray. Vi kommer få både känna och klämma, och lukta och smaka. 

Johan Palmborg är vår reseledare han driver Forsbacka Wärdhus och håller i whiskyprovningar på just Forsbacka Wärdshus. Johan har besökt Skottland massor med gånger, men ni får fråga honom om ni vill veta exakt hur många. Intressant med Johans besök i Skottland är att det handlar alltid om just whisky. Han går till ett destilleri och knackar på, om ingen öppnar så sitter han kvar på farstutrappan och väntar tills någon öppnar.
Under resans gång kommer ni att få lära er allt om Angel- och Devil- share, varför Skottlands kostigar är extra kringelkrokiga, vad utrycket monkey shoulder syftar på, varför whiskyn fraktas under marken innan den är färdig, hur länge en whisky kan ligga på fat och mycket mer.

Ett måste är att äta en Haggis. Johan har bra koll på Haggis också. Han kan hjälpa dig att beställa på rätt ställe.

Resan till Skottland börjar med buss från Sandviken och Gävle och vidare till Arlanda. Härifrån tar vi flyg till Edinburgh som är en otroligt intressant stad. Vi checkar in för en natt på hotell, får en guidad tur med bussen och därefter ges möjlighet att utforska Edinburgh på egen hand.

Vi checkar ut, reser norrut i buss genom ett höstklätt Skottland och stannar för 3 nätter i Nethy Bridge. Under den tiden hinner vi besöka, Tomatin Destillery,
MacAllan Distillery, ett tunnbinderi, ett ölbryggeri som heter Cairngorm Brewery och även Cairngorm Railway. Cairngorm Railway är en bergsbana upp i bergen för en otrolig utsikt. Dessutom stannar vi till vid Blair Castle och besöker The Duke of Athols familjegods.
Sista dagen gör vi ett sista destilleribesök innan vi flyger hemåt.
Vi flyger från Aberdeen med en mellanlandning i London innan vi når Arlanda. 

Status:
Fullt

Dagsprogram

Dag 1 Torsdag 4 okt
Avresan mot Skottland startar på förmiddagen. 
Kl 10.55 checkar vi in på Arlanda för att kl 12.55 ”Take off” mot Skottland. Kl 14.00 lokal tid, kliver vi av planet på Edinburgh Airport där en busstransfer väntar på oss för vidare färd. 
I Skottlands huvudstad Edinburgh bor vi första natten på Ibis Edinburgh South Bridge. En lokal guide ger oss en rundtur i Edinburgh och kvällen lämnas fri för egna upptäckter och middag eller besök till något av stadens sevärdheter. 

Dag 2 Fredag 5 okt
Frukost på hotellet. Utcheckning kl 09.00. Nu reser vi norrut genom ett höstklätt Skottland mot Nethy Bridge där vi skall bo i tre nätter. 
På vägen passerar vi Pitlochry där vi gör ett stopp för lite shopping. Efter vårt stopp i Pitlochry fortsätter vi vår färd via Blair Castle där vi gör ett stopp för att besöka parken. Blair Castle är ett av Skottlands vackra vita sagoslott och är stamgods för klanen Murray vars överhuvud bär titeln Duke of Atholl. Det nuvarande klanöverhuvudet John Murray bor dock nu i Sydafrika vilket gör att slottet öppnar portarna för rundturer eller olika evenemang . 
Färden fortsätter norrut och vi stannar vid Tomatin för ett besök på destilleriet.
Kl 18.00 incheckning på hotellet.
Kl 19.00 middag på hotellet.

Dag 3 Lördag 6 okt
Frukost på hotellet.
Kl 09.00 startar vi vår resa norrut mot Dufftown och MacAllan Distillery. Här besöker vi även ett tunnbinderi innan vi återvänder till vårt hotellet för middag och logi.

Dag 4 Söndag 7 okt
Frukost på hotellet.
Denna dag ägnar vi åt ett besök på Cairngorm Brewery och Cairngorm Funicular Railway. 
Bryggeriet startade 2001 och ligger inom Caingorms Nationalpark på Skotska höglandet. Bryggeriet brygger enligt traditionella skotska recept, de använder högklassiga råvaror och kristallklart bergsvatten. 
Funicular Railway är en bergsbana som går upp på bergstoppen inom nationalparken, varifrån man har en vidunderlig utsikt om det inte är dimma…
Efter dagens utflykt återvänder vi till hotellet för middag och logi.

Dag 5 Måndag 8 okt
Frukost på hotellet.
Utcheckning från hotellet. 
Vi hinner med ett sista destilleribesök i Speysideområdet innan vi skall flyga hem till Sverige. Vilket destilleri vi skall besöka är inte klart i dagsläget.
Kl 16.40 lyfter vårt flyg med mot Arlanda igen, vi skall dock mellanlanda i London innan vi åter är på Arlanda ca kl 23.35. Vår buss står utanför terminalen och väntar på oss. Vi beräknar vara åter i Gävle på natten.
 

Bra att veta

Måltider: Halvpension
Vi reser med: Flyg & Buss
Valuta: Pund
Resehandlingar: Pass
El: Ta med adapter


Powered by Travelize