Transsylvanien 13 sept

Genom åren har över 100 filmatiseringar gjorts om Bram Stokers Dracula. Den ena regissören har försökt att överträffa den andra med att göra den blodtörstiga gestalten ännu mer skräckinjagande. Men ännu har ingen av dem lyckats överträffa verkligheten.
Verklighetens Dracula var en mycket grym furste vid namn Vlad III Dracula som levde i Transsylvanien mellan åren 1431-1476. Han sög inte blod ur människor, hans metoder var mer bestialiska än så och skulle kosta mer än 100 000 män, kvinnor och barn livet.

Ett av hans fasansfulla avrättningssätt var att spetsa människor på pålar. Pålarna stod ofta uppresta utanför hans egen bostad så att han själv kunde beskåda avrättningarna. Enligt historien ska fursten även ha bränt ner staden Sibiu utan synbar anledning. Efter denna massaker tillfångatog han stadens invånare för att sedan låta avrätta dem alla. På en kulle utanför staden lät fursten denna gång resa en skog av pålar där han lät spetsa 20 000 män, kvinnor och barn. 
Vlad III Dracula kallades även Vlad Pålspetsaren och historien förklarar varför.
 

Status:
Fullt

Detaljerat program

Vår resa till Transsylvanien är en 13 dagars bussresa och kommer att ta oss ner i Europa till det mytomspunna Transsylvanien. Men förutom en resa i Draculas fotspår är detta även en resa genom vackra delar av Europa, flera städer och många sevärdheter efter vägen.
Med Stena Line tar vi oss över från Karlskrona till Gdynia och vidare till Krakow. Här spenderar vi en natt och får lite tid på kvällen för en promenad i närområdet eller kanske en tur till gamla stan som är mycket sevärd. Genom Slovakien och Ungern tar vi oss vidare till Cluj Napoca i Rumänien.
I Cluj-Napoca får vi en stadsrundtur och en visning av St. Michael’s kyrka. St. som är byggd i gotisk stil. Den äldsta delen är från år 1390 och den nyaste från år 1862. Cluj-Napoca som stad har drygt 300 000 invånare och har sedan länge varit ett utbildnings- och kulturcentrum. Det finns några hundra svenska studenter i Cluj-Napoca som studerar till läkare, veterinär eller tandläkare.

När vi lämnar denna fascinerande stad beger vi oss ut på de vackra vägarna vidare till Brasov där vi checkar in för två nätter på Ana Hotels Sports Poiana. Första dagen besöker vi staden Sighisoara som grundades på 1100-talet och ingår i UNESCO`s världsarvslista.
 I stadens gamla delar gör vi en rundtur och får bland annat veta mer om det historiska klocktornet från 1300-talet som är huvudport till Sighiosaras befästade stad. Från tornet har vi en fantastisk utsikt över staden.
Vi kommer även att besöka Vlad III Dracula´s födelsehem. Här bodde Vlad III tillsammans med sin far som hade stort inflytande i drakorden -  en kristen order med huvuduppgift att bekämpa turkarna.  Tillsammans med sin far fick Vlad III Dracula och den yngre brodern Mircea redan tidigt i ungdomen följa med på vansinniga och råa plundringståg. Förutom sin kamp att bekämpa Muhammeds lära höll även fadern en blodig släktkamp för att störta sin halvbror från sydrumänska furstendömet Valakiet. Antagligen var fadern en stor förebild för Vlads fortsatta kamp och fadern gav honom namnet Dracula som betyder Drakens son.
Under vår andra dag i Brasov får vi en guidad rundtur i staden. Vi besöker bland annat den gamla staden med anor från 1200-talet. Staden omges av en ringmur och är en mycket välbevarad gammal stad. Vi hinner se det gamla stadshuset från 1400-talet samt Svarta kyrkan innanför muren. 
Med buss tar vi oss vidare till Bran och reser genom Trassylvaniens bergiga landskap för ett besök i Draculas slott, 3 mil från Brasov. Högt uppe på ett av bergen i Bran reser sig detta stora stenslott med innegård och höga torn med utsikt över skogklädda vidder.  Här får vi ta del av myterna, intrigerna och historierna som utspelats här och innanför stenväggarna.

På kvällen besöker vi restaurang Poiana i Brasov där vi bjuds på middag och folkloreafton.
Dagen därpå är det tid för oss att besöka Peles slott. Denna byggnad har ansetts som ett av världens vackraste slott (se bild) och restes 1883 som sommarhus till Kung Carol. Slottet är beläget söder om Transsylvanien i Bergskedjan Karpaterna, intill den pittoreska staden Sinaia och har i 170 rum, ett 66 meter högt torn och en vacker trädgård.
Vårt nästa stopp på resan är i staden Sibiu. Staden som vi i inledningen nämnde som en av de städer som anfölls av den grymme Dracula. Här bor vi på hotel Golden Tulip Ana Tower två nätter. Vi får tid att göra en stadsrundtur och ett besök på Brukenthal Palace. 

Sibiu är en av Transsylvaniens största städer. Det är lätt att tro att den idag, liksom andra stora Europiska städer har moderna glashus, skyskrapor och stora företagsbyggnader runt varje hörn, men så är det inte i Sibiu. Medeltiden står runt hörnet, och det är faktiskt så att år 2008 utsåg Forbes Sibiu till Europas 8’e mest idylliska plats att bo på.
Vi gör även ett besök på The Museum of the Icons on Glass i Sibiel, som namnet antyder är det ett muséum laddat med glasikoner.
Innan vi kryper till kojs ska vi ”äta middag med bönderna” i byn Sibiel.  Riddarna tar emot oss och bjuder på bröd och salt enligt tradition. Av bönderna i byn bjuds vi på middag, schnapps och vin. Som du kanske börjar ana är lantliga livet fortfarande dominerande här, man tar sig fram med hästkärror, och får som driver genom gränderna hör till vardagen. 

Sista dagen innan vi lämnar Transylvanien besöker vi Hunyadi slott i Hunedoara. Slottet byggdes 1446 i Renässans-Ghotisk stil och påminner mer om ett fort än ett slott. Byggnaden är anlagd på en klippa och förbinds till fastlandet av en lång och hög stenbro över floden Zlasti. Enligt historien byggdes slottet till Charles I av Ungern i ledning av John Hunyadi och sägs ha varit en av inspirationerna för Bram Stokers litterära beskrivning av Draculas slott. 
Efter besöket i Hunedoara gör vi ett besök i Mini och får en trevlig vinprovning innan dagen avslutas.

Nu börjar resan lida emot sitt slut, vi tar oss till hotellet i Arad som heter Continental Forum 4, för att dagen efter åka vidare till Holiday Inn Bron. Nästa dag tar vi oss vidare till Qubus Hotell Lodz för en natt, för att den tolfte dagen på resan, 24 september, stiga ombord på Stena Line i Gdynia. Klockan 07:00 nästa morgon lägger vi till i Karlskrona, det är nu 25 september och vi tar bussen sista biten hem.
 

Bra att veta

Reslängd: 13 dagar
Måltider: Halvpension
Vi reser med buss & färja.
El: Svensk standard
Valuta: Rumänsk Leu
Resehandlingar: Pass


Powered by Travelize