Västkustlinjen 31 juli

Att se vår vackra västkust från sjösidan är inte alla förunnat. Men nu kan du unna dig några minnesrika dagar ombord på M/S Nya Skärgården. 1891 började S/S Göteborg gå denna linje. Sista turen gick 1965 och nu, för första gången på femtio år, kan Svenska Västkustlinjen sedan förra året äntligen erbjuda alla denna reguljära båtfärd igen. Stolta och glada hälsar vi dig välkommen ombord på en oförglömlig kryssning där vi tillsammans njuter av naturens storslagenhet, vi äter och dricker gott, vi blir upplivade av härlig musik, sång och skratt och vi får ta del av kulturella sevärdheter. Om vi knyter ihop Bohuslän, så lär du få uppleva att nya vänskapsband knyts. Är vi kaxiga om vi vågar lova dig några av ditt livs bästa dagar? 

Status:
Fullt

Dagsprogram

Dag 1.
Gävle - Falun - Uddevalla 
Vi startar vår resa från Gävle via Falun för färd mot Uddevalla. Vi stannar för sedvanliga bensträckare och raster efter vägen. Natten spenderas på hotell i Uddevalla. Passa på att njuta av några hekto räkor i kvällssolen.

Dag 2.
Strömstad - Tanumstrand
Frukost på hotellet innan vi går ombord på M/S Nya Skärgården i Strömstad vid 10-tiden. Dagens första strandhugg görs vid Sydkoster. Vi åker med Kosterbussen runt ön och gör stopp vid en av öns kyrkor, Kosters trädgårdar samt naturum Kosterhavet som ligger ett stenkast från Ekenäs brygga. Här kan man ta del av bland annat fotoutställningar och klappakvariet, där du får se och känna på några av Kosterhavets invånare. Efter strandhugget stiger man åter ombord på M/S Nya Skärgården för att äta lunch tillsammans. Med Bohusläns vackra natur som kuliss kryssar vi genom Tjurpannans naturreservat. Vid Skagerraks strandkant, emellan Grebbestad och Fjällbacka, ligger Tanumstrand. Här checkar vi in på mysiga hotell Tanumstrand. Här serveras middagsbuffé, som man bör förboka då bord är reserverade för gruppen. Väljer man att äta något annat än buffé från den trevliga menyn, så finns det andra platser inne och ute beroende på väder och vind.

Dag 3.
Tanumstrand - Uddevalla
Dagen börjar med en härlig hotellfrukost innan M/S Nya Skärgården lämnar Tanumstrand och kryssar vidare mot Smögen, ofta kallad Västkustens hjärta. Nu befinner vi oss i granitens och de gamla stenhuggarnas rike och Fjällbackas vackra, idylliska skärgård hälsar oss välkomna när vi kryssar förbi. Skärgården som sträcker sig från Grebbestad i norr till Hamburgsund i söder har charmat många celebriteter, bland annat Ingrid Bergman. Från Hunnebostrand leder den handgrävda fem kilometer långa Sotenkanalen fram till Smögen. Vi äter lunch ombord innan vi tar sikte mot Smögens gästhamn, en av de mest besökta i Norden och den kilometerlånga Smögenbryggan. Numera är Smögen en av Västsveriges mest populära turistorter.
När vi njutit av sommarmyllret på ”bryggan” tar M/S Nya Skärgården oss vidare mot Uddevalla. Överallt påminns vi om granitbrytningens historia och vi passerar bland annat Bohus-Malmön, en av de öar som var störst när det gällde att skeppa granit ut i världen. Vi rundar Stångehuvuds naturreservat där bohusgraniten har sin sydligaste landfasta utlöpare. Från håll syns den mäktiga kyrkan i nygotisk stil sticka upp ovanför Lysekils samhälle. Vi passerar trakterna där Evert Taube mötte den man som är känd i hans visor som Handelsman Flink, även visor som Maj på Malö och Vals på Ängön har sitt ursprung här. Nattlogi på Hotell Bohusgården. 

Dag 4.
Uddevalla- Marstrand - Göteborg
Efter en god frukostbuffé och kanske ett dopp i havet, inleder vi vår sista dag tillsammans med M/S Nya Skärgården som tar oss mot Marstrand för ett strandhugg. 
Marstrandsön med sin historia och ett aldrig sinande folkliv välkomnar oss. Här kan man strosa runt på egen hand eller om man gjort ett tillval på en guidad tur går man runt och får en historik om ön. Öns största och äldsta ”kändis”, Carlstens fästning, visar sig i sin prakt. Sedan byggstarten 1658, samma år som Marstrand blev svenskt efter freden i Roskilde, kan man säga att själva ön gjort en egen klassresa. Från fängelseö, där ”Lasse-Maja”  Molin var en av dem som fick avtjäna sitt straff som tjuv, till populär semesterö. Kung Oscar II kom till ön första gången 1843, då var han fjorton år och sjökadett. Som vuxen kom han tillbaka i stort sett varje sommar, vilket lockade societeten till ön som blev en klassisk badort. Numera är Marstrand en av världens bästa seglingsarenor. När vi lämnar Marstrand och härliga dagar i Bohuslän, går vi genom Göteborgs norra skärgård och genom hamninloppet mot vår sluthamn, Stenpiren vid Resecentrum, några 100 meter från Göteborgsoperan. Vi beräknar att avsluta denna resa med M/S Nya Skärgården här ca kl.18.00. Vår buss väntar på oss för att föra oss till vårt hotell för en sista övernattning. Kvällen lämnas fri för egna strövtåg, kanske Liseberg lockar för kvällens aktiviteter?

Dag 5.
Göteborg - Falun - Gävle
Vi startar vår resa från Göteborg för färd till Gävle via Falun. Vi stannar för sedvanliga bensträckare och raster efter vägen.  Åter i Gävle ca kl 20.00.


Powered by Travelize