026-12 00 00 | info@vsperssons.se
Resekalender  |  Mina resor  |  Valbovägen 177, Valbo  |  Kontakta oss

Hildesheim år 2020

En kulinarisk resa till HildesheimLäs mer

Kom med och fira vårens primörer! Resans tema är ”det vita guldet” dvs sparris.
Hildesheim i Niedersachsen i Tyskland finns världsarvsplatser, världsberömda utställningar, historiska korsvirkeshus och färgstarka kulturliv.

Här finns historia med korsvirkeshusen som är återuppbyggt runt torget efter förstörelser från andra världskriget och här finns även den kända romersk-katolska katedralen som sedan 1985 finns med på Unescos världsarvslista. Men Tyskland är inte bara känt för sina trevliga och intressanta städer, de är även kända för sitt vita guld – sparrisen! Även om sparrisen skördas under en kort tid sätter den prägel på stora fält runt om i Tyskland där den odlas från den lilla plantan med röda blommor till de höga sköra och knubbiga sparrisstängerna som sedan skördas och kan förtäras på gårdarna, restaurangerna eller att köpa hem till det egna köket. På Sparrisgården Erlebnishof Lahmann i Burgdorf får vi höra om gårdens historia, hur man odlar, sticker och skördar sparris samt får en trevlig sparrislunch. Efter lunch har vi tid att handla grönsaker, frukt och blommor i gårdsbutiken eller nybakat bröd i gårdens bageri. Denna gourmetresa tar oss även med till Axel Kusch´s butik i gamla stan som inrymmer ett källarvalv från 1400-talet. I valvet förvaras viner från hela världen, whisky, sprit, mousserande vin, prosecco med mera personligt utvalda av Axel Kusch. I denna historiska miljö bjuds vi att smaka på fler olika viner från samlingen för att själv bedöma vad som passar oss bäst i smak. Naturligtvis finns här möjlighet att handla med sig sin favoritdryck om så önskas. En kort promenad härifrån ligger vårt 4-stjärniga hotell och väntar på oss med middag, hälso- och poolavdelning med massagemöjligheter, bastu och fitnesscenter. Hotellet är belagt centralt strax intill Hildesheims historiska salutorg för den som önskar handla med sig ännu mer för gommen och med gångavstånd till kyrkor, gallerior, parker eller shopping. 
Din resa i detalj

Dagsschema | Program

Vissa förändringar i programmet kan komma att ske.

Dag 1

Gävle - Göteborg 55 mil 
Avresa från Gävle kl. 08.00. Under vägen mot Göteborg tar vi paus för kaffe och smörgås (ingår) senare lunchpaus och ” sträcka på benen stopp”.  Färjan från Göteborg avgår kl 17.45. Ombord äter vi en god middag tillsammans. Vi hinner också njuta av aktiviteterna om bord och utsikten, när vi glider förbi Danmark och Sverige, innan det är sovdags.  

Dag 2

Kiel – Hildersheim 30 mil 
Vi äter frukost ombord innan vi anländer till Kiel kl.09.15. Då går vi i land och fortsätter till Hildesheim med vår buss.  Resan går förbi Hamburg – Hannover - Hildesheim. Vi bor på det 4-stjärnigs hotellet Hildesheim der Valk Hotel.  Vi checkar in på hotellet och efter lunch besöker vi Wein Kusch, vinhandel. Under vinprovningen berättas det om flera typer av vin och druvor och vi provar olika sorters vin. På kvällen äter vi middag på hotellet.

Dag 3

Hildersheim  
Efter frukost får vi en två timmars promenad med en lokal guide, som tar oss med på en intressant rundvandring i Hildesheims gamla del och berättar om stadens historia. Själva centrum blev illa åtgånget under andra världskriget – nu återuppbyggt med konstnärliga korsvirkeshus runt det vackra torget. 
 Bussen tar oss därefter till Burgdorf, 4,5 mil bort, till Sparrisgården Lahmann. Vi bjuds på lunch. Den härliga lunchen består av sparrissoppa, 500 gram sparris, skinka, färsk potatis, samt till dessert blir det jordgubbar. Vilken god lunch! Vi går sedan en guidad tur och därefter finns tid att se sig omkring. 
På Lahmanns Sparrisgård finns mycket mer än sparris!  Här finns en gårdsbutik med säsongens frukt och grönsaker, där mer än 95 % av produkterna kommer från egna odlingar. Man kan bl.a. köpa blommor och besöka och handla från deras bageri. Gården har 25 hektar mark, där både sparris, jordgubbar och blommor odlas. Vidare finns 300 hektar för raps, vete och råg.  
Efter besöket återvänder vi till hotellet i Hildersheim. På kvällen är det gemensam middag. 

Dag 4

Hildersheim – Kiel 30 mil 
När vi ätit frukost och checkat ut från hotellet, börjar vi resan till Kiel. Vi stannar i den vackra, gamla staden Celle för fri tid och lunch. En del av korsvirkeshusen här är från 1500-talet. Celle är en populär turiststad.  Vi fortsätter därefter resan till Kiel, inklusive stopp efter vägen. Färjan avgår från Kiel      kl. 18.45. Vi får middag och en trevlig kväll ombord. 

Dag 5

Göteborg – Gävle 55 mil 
Frukost ombord. Färjan anländer till Göteborg kl. 09.15 och vi far mot Gävle. Vi gör naturligtvis stopp för lunch, kaffe och bensträckare under resan. Beräknar vara i Gävle tidig kväll. 
Frågor om Hildesheim

026- 12 00 00

Du kanske även är intresserad av...

några andra av våra resmål