026-12 00 00 | info@vsperssons.se
Resekalender  |  Mina resor  |  Valbovägen 177, Valbo  |  Kontakta oss

Madeira - blommor och levador 

8 dagar i subtropiskt landskap och behaglig temperaturLäs mer

På Madeira är det en behaglig värme året om. I november ligger temperaturen omkring 22 grader och golfströmmen gör att havet är varmt och skönt. Klimatet är en bidragande del till det otroliga växt- och djurlivet på ön och Madeira är klassificerad på UNESCOs världsarvslista pågrund av just detta.  

Speciellt är Madeira känt för sina lagerträd. Den subbtropiska skog som idag finns naturligt på Madeira fanns runt medelhavet under teriärtiden men försvann nästan helt under tredje istiden. På Madeira och några få öar till i Mikronesien överlevde dock denna ursprungliga natur och lockar idag både blomster, natur- och fågelintresserade till ön, såväl som semesterfirare som trivs i den väldoftande och vackra naturen. 
Utöver den vackra naturliga miljön är Madeira platsen med fler vackra trädgårdar och många växter från Asien, Oceanien, Amerika och Afrika som blommar året om.
Vart du än tittar dig omkring kommer du oavsett att häpnas av Madeiras skönhet! Vackra stränder, mäktiga berg, hisnande vyer, mysiga städer och byar. Visserligen är madeira en mycket liten ö men den lämnar ingen dag utan nya upptäckter.
Följ med oss på en 8-dagars härlig drömresa till Madeira, vi bor i Funchal - staden som sträcker ut sig likt en amfiteater mot havet. Njut av öns beryktat goda grillspett av nötkött eller nyfångad fisk på restaurangerna i stan. Besök den myllrande marknaden Mercado dos lavradores som alltid säljer färska frukt, blommor och fisk eller svalka dig på någon av barerna efter de slingrande gatorna i stan med madeirabornas egna tips: Poncha, nationaldrycken gjord på citron, honung och rom.
Din resa i detalj

Dagsschema | Program

Vissa förändringar i programmet kan komma att ske.

Dag 1 | 7 november

​​​​​​​Anslutning från Sandviken-Gävle Uppsala kan bokas mot tillägg (200 sek) för resande från andra delar av Sverige möts vi på terminal 5 kl. 07.30 på morgonen. Kl 09.30 lyfter vi med SAS från Arlanda och kl. 13.55 landar vi i Funchal i Madeira.
På vägen från flygplatsen gör vi en panoramatur med buss och lokalguide genom Funchal innan vi checkar in på hotellet. Hotel Alto Lido är beläget 2,5 km från centrum och miljömärkt med Green Key, en internationell miljömärkning för hotell och anläggningar i turismvärlden. Hotellet är nyrustat 2018 och innehar både bar och restaurang. Vi checkar in och får tillgång till våra rum innan vi serveras en välkomstdrink (Madeira vin) och middag på hotellet.

Dag 2 | 8 november

Frukost serveras på hotellet. En buss hämtar oss för en halvdags utflykt med vandring. Tänk på att ha vandringssmarta kläder och skor och en extra tröja med. Uppåt i bergen på Madeira är det alltid något svalare än nere vid havet. Vi gör en guidad levadavandring från Refarta till Castelejo. Levadorna är en samling vattenkanaler som umärker sig för Madeira. Det finns en del saker somfinns på mångas bucketlists som tex åka gondol i Venedig, gå på Kinesiska muren, se pyramiderna i Egypten, bada i varma källor på Island eller ta en Levadavandring på den blomstrande medelhavsön Madeira. Redan på 14oo-talet upptäckte Portugiserna Madeira och valde att bosätta sig där. Det som dock saknades på ön var sjöar med friskt vatten. Därför lät de uppfinningsrika nybyggarna ska levador som kunde leda regnvatten från öns bergstoppar ner mot södra kusten. Än idag finns 200 mil levador kvar på ön och jäms med dem går stigar med häpnadsväckande utsikter. Vår vandringstur denna dag är 5,5 km och räknas ta 2 timmar.
Middag äter vi gemensamt på hotellet.

Dag 3 | 9 november

Den här dagen är helt fri från aktiviteter och frukosten kan avnjutas i lugn och ro på morgonen. 

Dag 4 | 10 november

Den här dagen får vi bekanta oss med både Funchal och Monte. Vi gör en stadsutflykt med buss och får lyssna till en lokalguide som berättar och visar oss städernas stoltheter och gömda juveler. Funchal är öns huvudstad och har över 110 000 invånare.  Staden har i 500 års tid varit en viktig hamn för sjöfarare. Men här finns också sockerbruk, spritfabriker, vinframställning och möbelindustri. Men Madeira är också födelsestad till en av världens mest framgångsrika fotbollsspelare Cristiano Ronaldo. Vi får också bekanta oss med Monte, en pittorek by undangömd i förorterna i Funchal känd för sina ädla trädgårdar och grönområden med exotiska växter och blommor. Högst upp till toppen kan man ta sig med linbana och har en fantastisk utsikt över Santa Luzia.
Efter utflykten åker vi tillbaka till hotellet och serveras en välsmakande middag på kvällen.

Dag 5 | 11 november

Frukost serveras på hotellet innan dagens utflykt. Vi reser med buss till Eira do Serrado och Nunnornas dal. Eira de Sorrado är en av Madeiras vackraste platser och ligger strax norr om Funchal och har en enastående utsikt över bergen och över en undangömd dal, i hjärtat av Madeira som kallas Nunnornas dal. Namnet kommer ursprungligen från 1500-talet när franska pirater härjade på ön och nunnorna från Convento de santa Clara flydde hit. Typiskt för området idag är alla kastanjeträd som går att se i skorgarna. De skördas flitigt här och används i kakor, efterrätter, soppor och likörer. Förutom kastanjeträd karaktäriseras dalen av flertalet körsbärsträd, branta krön och tvära kurvor uppför bergen, stenlagda stigar, skön luft och vackra landskap.

Dag 6 | 12 november

Avkopplande frukost väntar på hotellet när ni vaknar, därefter har vi en fri dag i Madeira. Upptäck Madeira på egen hand eller tillsammans med er reseledare.

Dag 7 | 13 november

Frukost serveras på hotellet innan vi hämtas upp av buss kl. 09.00 för avfärd mot Madeiras nordöstra kust. Här besöker vi den lilla charmiga staden Santana som främst är karaktäriseras triangelformade stenhus med halmtak. Landområdet runt Santana är vackert och fridfullt och har en varierad natur skyddat av UNESCO. Byn beboddes av bönder redan på 1500-talet och några av byggnaderna är bevarade sen dess. Vissa stugor är öppna så vi kan komma in och se hur de ser ut inifrån, men de gäller att komma ihåg att huka sig lite, det är inte särskilt högt i tak. En lokalguide har vi med oss under hela denna utflykt samt bjuds på lunch mitt på dagen.
Tidig kväll är vi åter på hotellet. Vi har en tid att gå in efter den långa dagen och vila eller byta om inför en trevlig avskedsmiddag på lvällen. På en närliggande restaurang serveras vi huvudrätt och dessert och ett glas vin/öl eller alkoholfritt alternativ. Vi knyter ihop säcken - pratar om veckan, upplevelserna, Madeira och umgås den sista kvällen ihop på den blomstrande och varma ön 400 km norr om Kanarieöarna och 600 km väst om Afrikas kust.

Dag 8| 14 november

​​​​​​​Vi kan ät vår frukost i lugn och ro innan vi checkar ut från hotellet. Resa med buss till flygplatsen tar cirka 30 minuter och vårt direktflyg lyfter kl. 14.45. Vi är i god tid på flygplatsen för att checka in vårt bagage och hitta till rätt gate. Kl. 21.20 landar vi på Arlanda, hämtar våra bagage och fortsätter vår resa hemåt igen. Vissa skiljs vi åt redan på flygplatsen och för er som bokat anslutning till Gävletrakten väntar VS & Perssons buss utanför terminalen. Välkommen hem!  
Boka din resa

Två veckors äventyr i Vietnam

Datum
7 november
Reslängd
8 dagar
Transport
Buss & Flyg
Pris fr.
13 795 sek
Du kanske även är intresserad av...

några andra av våra resmål