026-12 00 00 | info@vsperssons.se
Resekalender  |  Mina resor  |  Valbovägen 177, Valbo  |  Kontakta oss

Riga-Tallinn

Kryssning och Hotell 4 dagar

Gamla stan i Riga har anor sedan 1200-talet. När du är här ska du bland annat passa på att besöka synagogan i Gamla Stan. Det är de enda kvarvarande synagogan i Riga, byggd 1906.

Nazisterna brände alla synagogor men vågade inte bränna ner den sista, dem var nämligen rädd att elden skulle sprida sig till närliggande byggnader.
Rigas slott ligger vid floden Daugava och fungerar som residens för Lettlands president. Slottet började byggas på 1300-talet och har genom åren renoverats och byggts om på olika vis. På 1600-talet efter att Sverige erövrade Riga byggdes det till flertalet annex.
Vi kommer även göra ett besök i den lettiska staden Ainazi som ligger nära gränsen till Estland. Namnet Ainazi kommer antingen från liviska orden "aaina" som betyder hö, eller "ainagi" som betyder ensam. Eller så kommer det från det estniska ordet "hainaste" som betyder höväg. (Bilden längst upp på sidan är från staden Ainazi) Vem vet, följer du med på resan kanske du får tillfälle att fråga en av dem ca 35 personer i hela världen som fortfarande kan prata liviska.
Din resa i detalj

Dagsschema | Program

Vissa förändringar i programmet kan komma att ske.

Dag 1 | Söndag 4 oktober

Gävle - Värtahamnen 18 mil
​​​​​​​Avresa i lunchtid från Hofors-Sandviken-Gävle-Uppsala vidare mot Värtahamnen i Stockholm. Beräknad ankomsttid kl. 15.30. Vi checkar in på Tallink Siljas fartyg Romantica som tar oss vidare mot Lettlands huvudstad Riga. Ombord på fartyget bjuds det på underhållning och billiga sjöpriser i butikerna.  

Dag 2 | Måndag 5 oktober

Riga
Sjöfrukost serveras ombord för den som önskar. Välj mellan att äta den klassiska buffén eller uppgradera till lyxfrukost i ala arte-restaurangen! 
Klockan 11.00 lokal tid ankommer vi till Riga. Dagen är fri för shopping eller egna utflykter. Besök marknaden på hangarerna eller titta in i en av alla de vackra kyrkorna som finns i staden. Gamla stan i Riga har anor sedan medeltiden. Unika bostadshus och sakrala byggnader utgör stan. Här finns bland annat Rigas domkyrka som började byggas på 1200talet, synagogan i gamla stan, bostadshusen Tre Bröder och Rigas slott beläget vid floden Daugava. I Riga finns en mängd trevliga caféer och restauranger att äta lunch eller mysig middag på kvällen.  
För den som önskar anordnas ett besök på Aldaris bryggeri med provsmakning av den lokalt framställda drycken under eftemiddagen. 
Logi har vi över natten på Tallink Riga som ligger centralt i stan. 

Dag 3 | Tisdag 6 oktober

Tallinn
Vi checkar ut efter att ha ätit en god hotellfrukost på morgonen. Med buss reser vi vidare till Ainazi, gränshandeln mellan Lettland och Estland. Här kan du fylla på hemmabaren till priser upp till hälften av priserna i butikerna i stan. Vi packar varorna i packutrymmen i bussen som följer med hela vägen hem till Sverige. När vi shoppat klart reser vi vidare in i Estland. Vi gör ett stopp på cidergården Jaanihanso innan vi når Tallinn. Här pressas juicen på senhösten precis när äpplena blir mogna och till skillnad från många andra ciderfabriker så framställer Jaanihanso cidern på samma sätt som man framställer den bästa champagnen. De låter den mogna och klarna i flaskan. Resultatet blir ett gott mousserande cidervin som är helt unikt på marknaden. Vi gör en rundtur och får en presentation av framställningen och gårdens historia innan vi gör en provsmakning av några olika sorter. Här finns också möjlighet att handla med sig de lokala  
Efter besöket reser vi vidare till Tallinn för hemresa. Vi checkar in på Tallink Siljas terminal i hamnen och går ombord på fartyget Vicoria som är systerfartyg till Romantica vi tidigare rest med. Fartyget avgår kl. 18.00 lokal tid.  Åter kan vi njuta av festligheter och god mat ombord på kvällen.  

Dag 4 | Onsdag 7 oktober

Värtahamnen - Gävle 18 mil
När vi vaknar seglar vi åter genom Stockholms skärgård innan vi når Värtahamnen kl. 10.30. Tillsammans reser vi hemåt igen så snart alla kommit av fartyget och ombord på bussen. Vi beräknar att nå Uppsala i 12-tiden och Gävletrakten en timme senare. 
Boka din resa

Påfyllningsresa | Riga  Tallinn

Datum
2021
Reslängd
4 dagar
Transport
Buss & Båt
Pris fr.
1 195 sek
Bokningen
öppnar snart
Du kanske även är intresserad av...

några andra av våra resmål