026-12 00 00 | info@vsperssons.se
Mina resor | Valbovägen 177, Valbo  |  Kontakta oss

Ett fantastiskt Sydafrika väntar

Vi besöker Inkwenkwesi Safaripark, Stellenboch, Robben Island, Godahoppsudden och mycket merLäs mer

En unik resa till Sydafrika med Laila Nordfors som reseledare.

Laila har länge haft ett tätt samarbete med East London och känner till området mycket väl. Hon följer med ända från Gävle och finns tillgänglig under hela resan för att berätta, informera och ordna allt som kan behövas.

East London, som är en del av Buffalo City med ca 880 000 invånare, är Sydafrikas sjätte största stad och ligger vid Indiska Oceanen. East London grundades av britterna 1847 och är en del av solkusten. Det är en hamnstad och ändstation för järnvägen från guldfälten i Fristatsprovinsen. Inhemsk turism är betydande bland annat på grund av de fina stränderna med fantastiska möjligheter till surfing. Här finns tre fina golfbanor, stora shoppingcenter, vacker natur, mysiga restauranger och trevliga människor.

Kapstaden är Sydafrikas näst största storstadsområde med 3,5 miljoner invånare varav cirka 1 miljon bor i centralorten. Kapstaden är den lagstiftande huvudstaden i landet, vilket innebär att parlamentet har sitt säte där. Staden är vackert belägen vid Atlantkusten och är en av de mest populära turistdestinationerna i Sydafrika. Mycket tack vare sitt goda klimat och välutvecklade infrastruktur. Taffelberget, Robben Island, Waterfront, Green Market är några av de turistiska attraktioner i Kapstaden.  Många vingårdar ligger strax utanför staden.

Reseledaren Laila Nordfors har på uppdrag av Gävle Kommun samarbetat med sydafrikanska kommuner. Hon gjort väldigt många besök i East London och Kapstaden i tjänsten och känner till områdena mycket väl.
Läs mer om resans innehåll i programmet.
  • giraffsydafrika
  • xhosasydafrika
  • kapstadenydafrika
  • animals-2416823_1920
Din resa i detalj

Dagsschema | Program

Vissa förändringar i programmet kan komma att ske.

Dag 1 | Tisdag 5 mars

Sandviken - Gävle - Johannesburg
Vi åker från Sandviken kl 08.00 och från Gävle kl 08.30 till Arlanda (ARN) för att ta flyget kl 11.05 till London (SK531).
Vi landar i London (LHR) kl 12.50 och får fri tid fram till flygets avgång kl 18.05. Det kan vara skönt att sträcka på benen innan vi flyger vidare. Vi serveras middag ca kl 19.30 ombord (SA235).

Dag 2: | Onsdag 6 mars

Johannesburg
Frukost ombord ca kl 05.00. Vi kommer till Johannesburg (JNB) kl 07.15, här möter vår guide upp vid flygplatsen för en guidad rundtur i Johannesburg. Vi äter även lunch under rundturen. Johannesburg är en ganska stor stad med ca 4,4 miljoner invånare.
Efter rundturen beger vi oss till vårt hotell, Southern Sun Katherine Street, för incheckning. Hotellet ligger i Sandton som är en välbärgad förort till Johannesburg, ca 20 minuter från Johannesburgs centrum och 20 minuter från flygplatsen. Sandton är både ett bostadsområde och ett affärsområde, här finns huvudkontoret för många stora nationella och internationella företag samt Johannesburgbörsen.

Dag 3 | Torsdag 7 mars

Johannesburg - East London
Efter frukost på hotellet beger vi oss ut på en guidad utflykt till Pretoria, som ligger ca 5 mil från hotellet rakt norrut.  Pretoria är Sydafrikas administrativa huvudstad.
Efter vårt besök i Pretoria åker vi tillbaka till flygplatsen för att flyga till East London kl 15.25, vi anländer till East London (ELS) kl 16.50 (SA475). Vi checkar in vårt bagage vid inrikesterminalen. Utanför East Londons flygplats väntar en buss för att ta oss till vårt boende. Efter incheckningen träffas vi vid poolen för gemensam information och välkomstmiddag.

Dag 4 | Fredag 8 mars

East London
Efter frukost åker vi på en stadsrundtur med engelsktalande guide och besöker bl.a. Mdantsane, Sydafrikas näst största kåkstad med ca 300 000 invånare.
Vi besöker Nahoon Beach som har en underbar sandstrand samt olika historiska platser som exempelvis Steve Bikos hemby. Vi gör uppehåll för lunch och förfriskningar. Kvällen är fri.

Dag 5 | Lördag 9 mars

Safari
Idag äter vi frukost tidigt och redan kl 07.30 åker vi till Inkwenkwezi Safaripark, som ligger ca 20 minuter utanför East London. I Safariparken sätter vi oss i vår Landrover-jeep som körs av en mycket skicklig chaufför tillika mycket kunnig guide. Vi får en tur genom parken där djuren går fritt på sina egna villkor och ser då många av Afrikas vilda djur som exempelvis lejon, elefant, giraff, zebra och gnu. Har vi tur får vi kanske se The Big Five. Vi övernattar på en lodge och fortsätter vår safari dagen efter. Helpension ingår under safarin.
Vi är tillbaka vid vårt hotell på eftermiddagen och har sedan en skön eftermiddag att se fram emot. Vi kan slappna av vid poolen, ta en promenad i omgivningen, shoppa i Vincent shopping center (10 minuter bort) eller bara vara. Kvällen är fri.

Dag 6 | Söndag 10 mars

Den sjätte dagen är en fri dag med möjlighet till många olika aktiviteter. Till exempel kan man göra ett besök på East London Zoo eller det enorma shoppingcentrat Hemmingways.
Billigt att köpa är bl.a. kläder och skor. Där finns många restauranger, biografer och ett casino. Man kan bada och sola vid Nahoon Beach, golfa eller strosa runt på egen hand. Finns intresse så kan vi ordna en tur till en typisk Xhosa by för att ta del av Xhosa-kulturen såsom lokalt hantverk, lokala projekt samt traditionell dans och sång.
På kvällen äter vi gemensam middag på någon av de härliga restaurangerna.

Dag 7 | Måndag 11 mars

East London - Kapstaden
Frukost på hotellet. Därefter åker vi till East Londons flygplats (ELS) för att ta planet till det fantastiskt vackra och spännande Kapstaden (CPT). Vi lyfter kl 13.20 och landar kl 15.20 (SA8682).
Väl framme i Kapstaden åker vi direkt till vårt hotell.
När vi installerat oss i våra rum träffas vi i foajén och går en liten orienteringstur för att lättare kunna ta del av det enorma utbud av aktiviteter som finns här.
Kvällen är fri.

Dag 8 | Tisdag 12 mars

Kaphalvön
Frukost på hotellet.
I dag gör vi en rundtur ned till Godahoppsudden, en tur på ca 15 mil t/r. Vi får bland annat se sälar i Hout Bay, pingviner i Boulders Beach samt utposten i väst, Cape Point. Om vi fortsätter 400 mil söderut hamnar vi på Antarktis.
Efter utflykten far vi åter till hotellet.
Kvällen är fri.

Dag 9 | Onsdag 13 mars

Fri dag
Frukost på hotellet.
Denna dag är fri från program, dagtid kan man promenera i Kapstaden utan större problem (undvik att promera på kvällstid). På de fria dagarna finns det många olika besök man kan göra på egen hand eller tillsammans med vår reseledare. Här finns rundturer där man kan kliva på och av bussen som man önskar - en fantastisk möjlighet att uppleva hela Kapstaden för att sedan kunna välja ut olika besöksmål under de kommande dagarna. Det finns möjlighet att åka med på en båttur till Robben Island där bl.a. Dr. Nelson Mandela satt fången i 18 år av sina 27 år i fångenskap.
Reseledare Laila Nordfors hjälper till att boka de utflykter som önskas och tipsar gärna om mer sevärdheter. Man kan också ta en promenad i Kapstaden bl.a. till den populära marknaden Green Market.
Ett annat besöksmål är Taffelberget. Man kan ta en taxi till linbanestationen som tar en upp på Taffelberget. Linbanegondolen roterar 360 grader under resan upp till toppen, ca 1000 m.ö.h. Om man vill upp på Taffelberget är det ett bra tips att försöka vid första tillfället för om det blåser stängs linbanan och man får vackert vänta tills det blir bättre väder.
Waterfront är ett mycket trevligt ställe att tillbringa eftermiddagarna och kvällarna. Här finns många butiker och restauranger att besöka. Ofta har hotellen i Kapstaden transportservice kvällstid till besöksmålen, t.ex. till Waterfront.
​​​​​​​Kvällen är fri.

Dag 10 | Torsdag 14 mars

Stellenboch
Frukost på hotellet.
Dagens utflykt går till det mest kända vindistriktet utanför Kapstaden som heter Stellenboch. Här får vi se det vackra landskapet med byar och vingårdar. Vi stannar till vid en eller ett par vingårdar för att se tillverkning, smaka på vin samt även äta en god lunch.
Vi är åter vid vårt hotell till sen eftermiddag.
Fri kväll.

Dag 11-12 | Fredag- Lördag 15-16 mars

Fria dagar
Frukost på hotellet.
Fria dagar i Kapstaden, se förslag till egna utflykter under dag 9 i programmet. Kvällarna är fria.

Dag 13 | Lördag 17 mars

Hermanus
Frukost på hotellet.
Hermanus ligger bara 90 minuters resa från Kapstaden längs Cape Whale Coast Route. Vi lovar att byn Hermanus kommer att förtrolla dig - du önskar att du kunde stanna längre!
Åter till hotellet i Kapstaden under eftermiddagen.
Gemensam avskedsmiddag i Waterfront.

Dag 14 | Söndag 18 mars

Kapstaden - den sista dagen i Kapstaden har vi tid på förmiddagen om vi har någonting som vi vill hinna med. Flyg från Kapstaden (CPT) kl 16.45 vi landar i  Johannesburg kl 18.40 (SA354). Från Johannesburg (JNB) åker vi kl 20.15. Middag ca kl 21.00 (SA2015).

Dag 15 | Måndag 19 mars

Hemkomstdagen
Vi får frukost ca kl 04.00, vi landar kl 06.15 i Frankfurt (FRA). Vi får några timmars välbehövlig tid att sträcka på benen innan vi byter plan (SK2636) och reser vidare mot Arlanda (ARN) kl 12.15. Vi landar slutligen på Arlanda kl 14.20.  Efter att vi hämtat bagaget går vi ut till den väntande bussen som tar oss tillbaka till Gästrikland. Åter i Gävle ca kl 16.30 och i Sandviken ca kl 17.00.
Boka din resa

Sydafrika i mars 2019

Datum
5 mars
Reslängd
15 dagar
Transport
Buss & Flyg
Pris fr.
29 900 sek
Övrig info

Bra att veta

Övrig info

För många Sydafrikaresenärer är kriminalitet och säkerhet ett orosmoln och visst är brottsligheten i Sydafrika ett problem men det är inte speciellt farligt att resa i Sydafrika. Trots att det är en hel del kriminalitet i Sydafrika är statistiken lite missvisande då de flesta brott begås i kåkstäderna och områden där man som turist inte vanligtvis vistas på egen hand.

Jämfört med andra resmål bör man dock kanske vara lite mer på sin vakt och vidta vissa försiktighetsåtgärder. Det finns, precis som i de flesta storstäder världen över, en hel del ficktjuvar så man ska vara på sin vakt och inte skylta med värdesaker som mobil, kamera, dyra smycken och dylikt.
Se alltid till att låsa in pass och andra värdehandlingar på hotellet och ta gärna kopior på dem. Bär inte heller runt på för mycket kontanter, det går alldeles utmärkt att använda kreditkort på restauranger och affärer och oftast får man slå in sin pinkod för att godkänna köpet. Vid kontantuttag i en bankomat ska man se till att det finns en säkerhetsvakt i närheten och om det krånglar, be aldrig om hjälp utan prova någon annanstans då det tyvärr finns kriminella som specialiserar sig på just den typen av rån.

Det rekommenderas att du har dina värdesaker (kameror, smycken etc) i ditt handbagage och inte i det incheckade bagaget. Sätt gärna lås på bagaget om du har möjlighet. Hyr man bil och ska köra runt själv bör man se till att bildörrarna är låsta även om så kallade ”car jackings” är mycket sällsynta. Kör inte i onödan efter mörkrets inbrott men var inte orolig att ta dig in i en stad på kvällen guidad av en GPS. Självklart bör du aldrig ha något av värde synligt utifrån när bilen står parkerad. Detta gäller lika mycket i Sydafrika som i Säffle.

Man bör inte promenera runt i storstäderna hur som helst under kvällstid, då rekommenderas istället taxi och be gärna hotell- eller restaurangpersonalen om hjälp att boka genom seriösa taxibolag. Om du måste promenera kvällstid så undvik att prata för att inte dra uppmärksamhet till det faktum att du är en turist. Undvik tomma gator och ta hellre en omväg via stora gator.

I vissa mindre orter, till exempel St Lucia, bör du inte promenera kvällstid på grund av vilda djur. Detta är dock en aspekt man ganska sällan behöver ta hänsyn till. Många oroar sig för kryp och giftiga ormar och spindlar. Enligt en overifierad källa är det dock fler personer som dör av människobett än ormbett i Sydafrika! Om det är sant eller ej så belyser det i alla fall faktumet att ormar och spindlar inte är något du bör bekymra dig nämnvärt om.
Det är heller inte rovdjuren som man bör vara mest försiktig med utan snarare  ”gräsätarna” som elefanter, flodhästar, bufflar och noshörningar. Blockera aldrig den väg som dessa djur ser ut att vilja ta. Stå till exempel inte i vägen för en flodhästs väg till och från vattnet. Brunstiga elefanthannar är oberäkneliga och med dem bör du alltid hålla ett extra säkerhetsavstånd. Elefanter flaxar med öronen och gör utfall när de vill markera att de inte vill ha dig i närheten.
​​​​​​​
Med dessa små tips i åtanke och lite sunt förnuft är Sydafrika inte farligare än något annat land att semestra i.

Hotellen

Normal incheckningstid är från kl 15.00 och utcheckningstid är senast kl 12.00. Om vi anländer tidigare än kl 15.00 till hotellet är det inte helt säkert att vi får checka in, ibland händer det även att något rum inte är färdigstädat trots att klockan är 15.00.

Johannesburg
Southern Sun Katherine Street****
115 Katherine St, Sandown
Johannesburg, 2146, Sydafrika
Telefon: +27 11 884 8544

​East London
Garden Court East London***
Corner John Bailie And Moore Streets, Quigney, East London, 5200, Sydafrika
Telefon: +27 43 722 7260​

​​​​​​​Kapstaden
SunSquare Cape Town Gardens****
6 Mill Street, Gardens
Cape Town, 8001, Sydafrika
Telefon: +27 21 465 1311

Flyget

Flyget går inte att boka så här långt innan avresa, därför har vi preliminära flygtider i programmet. Vi vet ej heller priserna på våra flygbiljetter, men vi har kalkylerat med ett maxpris, vilket innebär att resan kan bli någon krona billigare när alla kostnader är kända. Vi vet ej heller om flyget kommer att belastas med högre flygskatter innan mars 2019.

För den golfintresserade

East London
Det finns tre mycket olika, men vackra  och intressanta golfbanor inom 15 minuter från vår Lodge. Priset för en runda är från 45 till 275 rand beroende på bana och veckodag.

Kapstaden
Golfbanor finns här runt Kapstaden, dock med högre avgift jämfört med East London.

​​​​​​​Golfklubbor går att hyra både i East London och Kapstaden så man behöver inte ta med sig egna.
Boka din resa

Sydafrika i mars 2019

Datum
5 mars
Reslängd
15 dagar
Transport
Buss & Flyg
Pris fr.
29 900 sek
Klicka här!
Boka din resa
Du kanske även är intresserad av...

några andra av våra resmål