026-12 00 00 | info@vsperssons.se
Resekalender  |  Mina resor  |  Valbovägen 177, Valbo  |  Kontakta oss

Tjernobyl

Upplev en levande död stad

Där naturen har tagit över efter människan. Träden växer upp ur golvet på idrottshallen, fotbollsplanen har blivit en skog och gympaskorna har legat på hyllan i omklädningsrummet sedan april 1986.  

Den 26 april 1986 exploderade reaktor 4 på kärnkraftverket i Pripjat. Efter det dröjde de några dagar innan man förstod allvaret i situationen. Bland annat på grund av dåliga mätningsinstrument som inte gick i närheten av så högt som det borde gjort. Sovjet ville inte gå ut med nyheten till omvärlden utan valde att hålla tyst. Det tog däremot inte lång tid innan radioaktiva avfallet hade färdats i luften utanför Pripjats gränser och den 28 april hade de nått ända till Sverige. Satellitbilder visade en öppen exploderad reaktor. Då började man förstå.

Men allt det där känner du säkert redan till.
Följ med oss till Tjernobyl i april 2020 och ta reda på mer.

Upplev spänningen när du går runt i spökstaden med en geigermätare och hör hur den sprakar. Upplev den surrealistiska känslan av postapokalyps när de vilda djuren bor i höghusområdet och träden tränger sig fram genom betongen. Upptäck naturens livskraft och människan förmåga för förödelse.
Din resa i detalj

Dagsschema | Program

Vissa förändringar i programmet kan komma att ske.

Torsdag 30 april


Avresa med buss mot Värtaterminalen i Stockholm. Vi checkar in kl. 15.30 och går ombord på Tallink Siljas fartyg kl. 16.00 mot Riga.  

Fredag 1 maj

 Vi anländer till Riga kl. 11.00 och resan går vidare söderut genom Lettland och Litauen vidare till Vitryssland. Vi gör  pausar efter vägen för lunch och  fika. Vi gör bland annat ett stopp vid Korskullen i Litauen som är en unik upplevelse. Vi övernattar i Minsk som är beläget vid floden Svislatj och är Vitrysslands huvudstad och även den största staden i landet. En modern och ren stad som överraskar med trendiga kaféer, imponerande restauranger och konstgallerier.    

Lördag 2 maj

Efter frukosten som serveras på hotellet  reser vi vidare mot Kiev för att nå vårt huvudmål. Det kommer att ta en hel dag i buss genom Vitryssland och Ukraina för att nå Kiev. 
Ukrainas huvudstad Kiev ligger i norra delen av landet, intill floden Dnepr som delar staden i två delar. Kiev är en mycket gammal stad som troligen gundades så tidigt som på 400-talet. Idag är staden ett av Östeuropas mest kulturella och finansiella centrum. Flera intressanta museum, kyrkor och historiska minnesmärken väntar Kievs besökare tillsammans med marknader. Längs huvudgatan Chresjtjatyk hittar man många trendiga butiker. I Kiev övernattar vi 2 nätter. 
  

Söndag 3 maj

Kärnkraftsolyckan som skedde 26 april 1986 i Tjernobyl har berört en hel värld.  Under första veckan i maj efter olyckan formades ett skyddsområde kring kraftverket och tömdes på människor. Totalt evakuerades 116 000 människor från allvarligt förorenade byar och städer i närheten.  
Guidad tur i Tjernobyl, den övergivna byn Kopachi och spökstaden Prypiat inklusive lunch och tillgång till 10x dosimeter för hela gruppen.
Avresa med buss (från guideföretaget) start Kiev kl 08:00 Ankomst Kiev cirka kl 20:00  
En skicklig chaufför och buss hämtar upp gruppen i Kiev. Bussen har AC, Wi-Fi och det kan visas en dokumentärfilm om den speciella plats vi kommer att få besöka. Från Kiev är det en resa på 2 timmar till ”check point Dytiatky” där vi kommer att få visa våra pass och gå igenom säkerhetsreglerna innan den intressanta turen börjar. I vissa områden kring Tjernobyl är strålningen fortfarande förhöjd, men att vistas under kortare perioder anses vara utan hälsorisker.
Strålningen kan jämföras med en flygning på 3 timmar och är till och med lägre än en röntgen hos
tandläkaren.   

På andra sidan väntar ett mycket fascinerande och djurrikt landskap full av rävar, harar, vildsvin, vargar, älgar och så vidare. Vi reser mot staden Tjernobyl och passerar byn Zalissya med sina 700 övergivna hus. Vi ankommer till Tjernobyl där 5000 personer numera bor och arbetar i skift. Vi får se en intressant blandning av platser som inte lämnar någon oberörd. Några av dessa är: Minnesmärket ”The Wormwood Star” som är en staty av Lenin, en övergiven synagoga, Tjernobyls hamn med sjunkna skepp, minnesmärket ”To those who saved the world” och en original utställning över fjärrstyrda robotmaskiner som man använde för att röja upp.    
Vi åker vidare till ”check point Leliv” för att komma in i 10 km zonen. Vi passerar byn Kopachi där nästan alla byggnader revs ner under sanerings arbetet 1986. Vi stannar till nära en förskola där vi för första gången får mäta strålning. Vi har 10x dosimeter till förfogande.  Några platser som vi passerar i industriområdet ”Chernobyl Nuclear Power Plant” är bland annat “Cooling tower of Chernobyl NPP 3rd generation Unit 5” och reaktor ”Chernobyl NPP” som inte är färdigbyggd samt panorama vy över CHNPP. 250 meter från besökscentret får vi se skyddsbågen över reaktor 4 och minnesmärket
”Life for Life”.   
Kl 13:30 äter vi en gemensam lunch med influencer från det ukrainska köket.   
Den 26 april 1986 stannade tiden i Prypiat. Denna stad låg närmast Tjernobyls kärnkraftverk och de 49 000 invånarna evakuerades inom ett par dygn efter olyckan. Idag är det verkligen en spökstad.  
Vår kunniga lokal guide känner till området väl och tar oss på en guidad tur till fots under cirka 2 timmar. Beroende på väderförhållanden har vi möjlighet att se några av följande platser: Välkomstskylten i Prypiat och förorenade ”Red Forest” ”Bridge of death” ”Prypiat hospital 126” Färjeterminalen Stadshuset som efter 1986 blev militärernas högkvarter Palace of culture ”Energetic”   
Det största nöjescentret i Prypiat med mataffär och resturang Nöjesfältet som aldrig invigdes med sina radiobilar och pariserhjul (detta är en av de mest kända platser i hela Tjernobyl zonen)  
Prypyat stadium ”Avangard” som sakta men säkert växer igen Inomhuspoolen ”Azure”  Prypiats grundskola Brandstation  
Observera att det inte är tillåtet att gå in i byggnader i Prypiat eftersom att det är osäkert.  
Som ett avslut på turen stannar vi vid Tjernobyls vägskylt där vi kan ta några sista fotografier.
  

Måndag 4 maj

Vi äter frukost på hotellet i Ukraina och reser sedan tillbaka mot Riga. Eftersom sträckan är ganska lång gör vi ett stopp i Vitryssland igen och övernattar i Minsk där vi har kvällen fri för att uppleva staden igen och äta middag. 

Tisdag 5 maj

Efter frukosten reser vi genom Litauen och vidare mot Riga.  Vi gör stopp efter vägen för lunch och stannar på bra ställen liksom tidigare dagar. I Riga har vi möjlighet att göra en ölprovning på Aldaris bryggeri, ett av Rigas mest kända och  lokalt producerande bryggeri! Vi övernattar på Tallink Hotell Riga som ligger centralt i staden.   
Riga är Lettlands huvudstad och landets största stad med mer än 700 000 invånare, även kallad Baltikums pärla. Riga är en kuststad precis vid mynningen av den största lettiska floden Daugava. Rigas historiska centrum är upptagen på UNESCOs världsarvslista och dateras 800 år tillbaka i tiden med dess gotiska kyrkor, medeltida byggnader och art Nouveau byggnader. Staden har mycket att erbjuda när det kommer till gastronomi. Den lettiska huvu staden är perfekt för avkoppling och välbefinnande.  
​​​​

Onsdag 6 maj

Vi har dagen fri i Riga.  Upplev den gamla staden eller  gör ett besök i Hangarerna , marknaden med det mesta.  På eftermiddagen checkar vi in på Tallink Siljas fartyg Victoria för att ta oss tillbaka mot Sverige igen. Passa på att handla till billiga priser ombord, ät gott i någon av fartygets restauranger eller i buffén. Show eller uppträdanden ges alltid på kvällarna  i fartygets pubar och nattklubb. 
​​​​​

Torsdag 7 maj

När vi vaknar på morgonen seglar vi redan igenom Stockholms skärgård. Sjöfrukost serveras ombord innan vi når Värtahamnen  kl. 10.15. Bussanslutning väntar utanför mot våra hemorter. 
​​​​​

Boka din resa till

Tjernobyl - våren 2020

Datum
30 april
Reslängd
8 dagar
Transport
Buss
Pris fr.
11.995 sek
Du kanske även är intresserad av...

några andra av våra resmål