026-12 00 00 | info@vsperssons.se
Resekalender  |  Mina resor  |  Valbovägen 177, Valbo  |  Kontakta oss

Atlanthavsvägen

Kan det verkligen bli mer imponerande?Läs mer

Trondheim-Kristiansund-Atlanthavsvägen-Geiranger-Lillehammer
Trondheim är en vacker stad i Norge som ligger i jämnhöjd med Östersund i Sverige.

Hit anländer vi i 19.00-tiden redan första dagen.  Efter en natt på Clarion Hotel tar vi en stadsrundtur för att se staden i dagsljus. Vi hinner med att se Nidarosdomen, Nidälven, de gamla packhusen vid kajen som ger oss en uppfattning om den gamla sjöfartsstad som Trondheim är.  Vi reser vidare mot Kristiansund som är en typisk norsk sjöstad med båtar och färjor. Eftersom staden är belägen på flera öar tar vi oss fram genom tunnlar och över broar ut på Atlanthavsvägen – ett ingenjörsarbete av hög klass! Vägen tar oss vidare fram över en lång rad öar och broar med vackra vyer att fotografera eller bara njuta av. Redan här frågar vi oss säkert om det kan bli vackrare?
Resan går vidare mot Geiranger tar vi via Trollstigen - en hisnande vacker väg. Istället för öar och broar tar vi oss nu upp för en klättrande serpentinväg upp på toppen av fjället, Åndalsnes. Nedför fjället tar vi oss utför Örnesvingerne och vyerna skiftar ständigt och alltid lika hänförande.
Efter en natt på ett av Geirangers vackraste hotell, Union gör vi en båtresa från Geiranger till Hellesylt där resan fortsätter mot Lillehammer över fjällandskapen, där snön ligger kvar på topparna och bildar sjöar lite här och var. När vi kommer ner i dalgången gör vi sällskap med forsar och bäckar mellan knotiga tallar. Återresan går genom den omväxlande och intressanta Guldbrandsdalen och innan vi kommer hem kan vi nog gemensamt konstatera, att det är nästan alltför mycket vackert vi har varit med om i detta sagolika grannland Norge.
Din resa i detalj

Dagsschema | Program

Vissa förändringar i programmet kan komma att ske.

Dag 1 | Måndag 22 juli

(Hofors) Gävle – Trondheim, ca 70 mil
Vår resa startar i Hofors kl. 07.00 och går vidare genom Gävle, Sundsvall och sedan in i landet. Naturligtvis tar vi raster under vägen för kaffe och lunch. På eftermiddagen har vi kommit in i Jämtland och via Östersund åker vi in i Norge. Vid 19-tiden är vi framme i Trondheim vid vårt hotell Clarion med bekväma rum och sköna sängar. Efter att vi har gjort oss hemmastadda, samlas vi i matsalen för gemensam middag.

Dag 2 | Tisdag 23 juli

Trondheim – Kristiansund, ca 20 mil
 Vi tillbringar förmiddagen i Trondheim och börjar med en bussrundtur efter frukost, för att bl.a. få en uppfattning om den gamla sjöfartsstaden. Vi får också tid för lunch innan vi åker vidare till Kristiansund, som vi når sen eftermiddag.
I Kristiansund, som ligger på flera vackra öar, finns mycket att se i staden t.ex. brandmuseum, skeppsvarvsmuseum och klippfiskmuseum, en mycket gammal stavkyrka, olika turist och turbåtar som trafikerar öarna i omgivningarna.

Dag 3 | Onsdag 24 juli

Kristiansund -Atlanthavsvägen – Geiranger, ca 33 mil
Efter frukost åker vi genom Kristiansund, en typisk norsk sjöstad. Vi når under dagen en av resans höjdpunkter – Atlanthavsvägen – som gör att man numera endast behöver ta en färja för att komma till Molde. Vår färd går över en lång rad av öar och broar och givetvis stannar vi till då och då för att ha möjlighet att fotografera eller bara låta oss imponeras. Vi tar oss vidare genom tunnlar och med färja på vår väg via Åndalsnes mot nästa höjdpunkt – Trollstigen. Det är en hisnande vacker serpentinväg som i elva svängar tar oss upp till Stigora, 858 m över havet.
 Uppe på toppen får vi en enastående vacker utsikt över fjället och vägen, som vi tagit oss uppför. Vi tar här en paus för att kunna ta en titt in i souvenirbutiken, där det vanligaste fyndet består av ett troll. Det är inte helt lätt att välja bland de minst hundra olika modellerna och förhoppningsvis hittar vi en favorit. Dagen har ytterligare en sagolik upplevelse i beredskap när vi anländer till Geirangerfjorden. Här finns några av de mest fantastiska vyer som Norge kan erbjuda. Utsikten skiftar ständigt när vi fortsätter vår resa och man blir hänförd av allt det vackra. Vi kommer fram till Geiranger efter att tagit oss utför Ornesvingerne och här stannar vi för middag och övernattning.

Dag 4 | Fredag 26 juli

Geiranger – Lillehammer, ca 34 mil
Efter frukost lämnar vi hotellet och tar oss från Geiranger med färja till Hellesylt. Vi passerar Grotli och Ottadalen. Vi  ser efter vägen vackra berg, dalar, älvar och fjällandskap, där vi troligen får se toppar med snö på och vi stannar bl.a. i Lom, som har en typisk norsk stavkyrka.
Under sen eftermiddag kommer vi in i Gudbrandsdalen, där vi spenderar natten i Lillehammer.

Dag 5 | Lördag 27 juli

Lillehammer – Gävle, ca 50 mil
Vi lämnar hotellet efter frukost och kör längs stranden av sjön Mjösa. Vår resa går via Elverum, Rörbäcksnäs och Transtrand. Vi gör en lunchpaus i Sälen eller Moratrakten. Vi är i Gästrikland tidig kväll.
Boka din resa

på Atlanthavsvägen

Datum
22 juli
Reslängd
5 dagar
Transport
Buss
Pris fr.
7 495 sek
Du kanske även är intresserad av...

några andra av våra resmål