026-12 00 00 | info@vsperssons.se
Resekalender  |  Mina resor  |  Valbovägen 177, Valbo  |  Kontakta oss

Höga Kusten

Tiotusen år av landhöjning – Tiotusen år av nya utsikterLäs mer

Världens högsta kustlinje har skapats av naturens krafter under 20 000 år och har format ett dramatiskt landskap längs Norrlandskusten.

Den rekordstora landhöjningen har även placerat Höga Kusten på UNESCOs lista över naturvärldsarv. Per-Mathis Nyberg, som lokalt kallas Höga Kustens mänskliga bro, är auktoriserad turistguide och en eldsjäl som belönats med stipendium för sitt intresse och engagemang lokalt.

Per-Mathis tar oss med på en guidad tur från Kramfors till Hyndtjärn, Barsta kapell och Mannaminne i Nordingrå. I Hyndtjärn får vi besöka Villa Fraxinus med sin grönskande visningsträdgård. Här kan du vandra genom Rhododendrondalen, Bibliska trädgården eller prunkande Blomstergården. ”Det låter galet, men Villa Fraxinus i nordingrå påminner mig om Bali. Det är den intensiva grönskan, vattenspeglarna och huset där gränsen mellan inne och ute har suddats ut som för tankarna dit”, rescenserade Elisabeth Axås, resereporter på Expressen efter sitt besök.

Näst sista dagen på plats tar vi oss med båt ut till idylliska Ulvön i Örnsköldsviks skärgård. Här besöker vi bland annat Ulvöhamn som en gång i tiden var Norrlands största fiskeläger och fortfarande naturligtvis är en stor producent av surströmming – där Ulvöprinsen är en av klassikerna som kanske får det att vattnas i munnen på den surströmmingsfrälste.

Den Thailändska paviljongen i Utanede blir ännu ett sevärt stopp på vår norrlandsresa. Paviljongen är unik av sitt slag och den enda som bär den kungliga spiran utanför Thailand. Paviljongen byggdes 1997 efter en lång historia om platsen som besöktes av Kung Chulalongkorn på 1800-talet. Bygget har kostat fler miljoner och finansierats av sponsring och insamlingar. Paviljongen är idag en harmonisk mötesplats med sin vackra trädgård, damm och unika arkitektur som berättar om en stor kung, ett stort engagemang och en annan tid på ett sagolikt sätt.

Detta ingår:
Bussresa, logi med del i dubbelrum på First Hotell Kramm, helpension med lunch på utflyktsmålen och 2-rättersmiddag på hotellet, guidad heldag i Höga Kusten, guidad visning och provsmakning på Ulvö Lilla Salteri, Villa Fraxinus, Thailändska paviljongen, Mannaminne, tur och retur Ullånger- Ulvöhamn med Höga Kusten-båtarna inklusive kaffe ombord.
Din resa i detalj

Dagsschema | Program

Vissa förändringar i programmet kan komma att ske.

Dag 1 | Måndag 15 juli  

Gävle – Kramfors 
Bussen avgår från Gävle och tar oss upp till Kramfors. Vi checkar in och äter middag på Hotell Kramm.  

Dag 2 | Tisdag 16 juli  

Högakusten  
Efter frukost blir vi guidade av ”Per-Mathis Nyberg” som kommer att vara med oss hela dagen och är specialiserad på Höga Kusten. Vi kommer få en guidad visning av Villa Fraxinus i Hyndtjärn. Här visas en blomsterprakt, som saknar motstycke i motsvarande odlingsläge. Här får man inspiration till den egna trädgården och stimulerar sina sinnen. Villa Fraxinus byggdes upp under slutet av 1970-talet. Trädgården består av flera olika träd-gårdsrum som besökaren kan vandra genom. Här finns såväl anlagda rum, som naturens egna. Här äter vi även lunch.  
Mannaminne i Nordingrå är också en plats som vi besöker liksom Barsta kapell. Kapellet som ibland kallas ”Guds sommarhus bland fiskelägen” byggdes 1665. Det är en oansenlig byggnad, vackert belägen mot skogsbrynet uppe på en kulle. Kapellet är omålat utvändigt, men har invändigt fina målningar av konstnären Roland Johansson Öberg. På kvällen äter vi middag tillsammans på Hotell Kramm. 

Dag 3 | Onsdag 17 juli

Kramfors – Ulvön 
Efter frukosten går färden mot Ullånger, och härifrån blir det båt ut till Ulvön. Resan tar ca 1,5 tim. Ulvön är egentligen två öar med ett smalt, mellan-liggande sund. På norra Ulvön ligger Ulvöhamn som är målet för vår båttur. Ulvöhamn var en gång Norrlands största fiskeläge och under flera generationer känd för sin surströmmingstillverkning. Det sista stora salteriet lades ned 1983. Mycket av den gamla miljön och atmosfären finns dock kvar och fortfarande kan man förstås köpa äkta ”Ulvön surströmming”. ​Vi avnjuter en lunchbuffé på skärgårds hotellet. Vi får därefter en visning och provsmakning på Ulvö Lilla Salteri. På kvällen äter vi middag tillsammans på Hotell Kramm. 

Dag 4 | Torsdag 18 juli

Kramfors– Gävle 
Efter frukost går vår färd till Utanede och Thailändska paviljongen. Den har ritats i Thailand men byggts i Sverige, med undantag för utsmyckningen i bladguld som tillverkats i Thailand. Det är en unik byggnad och mycket sevärd. Vi äter lunch på Hotell Älggårdsberget, Bispgården. Efter lunchen ger vi oss av hemöver med en fikapaus på vägen.  
Boka din resa

Höga Kusten

Datum
15 juli
Reslängd
4 dagar
Transport
Buss
Pris fr.
4 995 sek
Du kanske även är intresserad av...

några andra av våra resmål