026-12 00 00 | info@vsperssons.se
Resekalender  |  Mina resor  |  Valbovägen 177, Valbo  |  Kontakta oss

Hurtigruten

Världens vackraste sjöresaLäs mer

Hurtigruten kan enkelt beskrivas som världens vackraste sjöresa, med mängder av spännande utflykter. 

Hurtigruten seglar varje dag i lugnt tempo längs den norska kusten och stannar i avlägsna små hamnar där många stora skepp inte kan komma in. Tack vare rik kunskap och erfarenhet samt sin flexibla flotta kan Hurtigruten segla närmare land, innanför holmar, skär och öar och genom smala sund.

Mats Nilsson är vår erfarne reseledare på Hurtigrutenresan från Bergen upp till Kirkenes, som guidar oss genom en häpnandsväckande och vacker kustresa. Den höga nord är en annorlunda plats. Här hittar du t.ex. Lofotens och Lyngsalpernas vilda skönhet. Och här finns mer än bara vildmark – du får njuta av atmosfären och kulturen i städer som Bergen, Ålesund och Tromsø. På vägen mot Kirkenes rundar vi den fantastiska Nordkap. Vi gör ett stopp och beundrar den vackra jugendarkitekturen i Ålesund, hälsar på i Trondheim där historien möter framtidens vetenskap och teknologi. Vi seglar längs helgelandskusten och De sju systrarna, därefter förbi öarna i Lofoten, där alptoppar reser sig rakt upp ur havet. Vi besöker också Tromsø, en polfararstad och den största staden norr om polcirkeln.

​​​​​​​Resan från Bergen till Kirkenes tar dig från 60:e till 70:e breddgraden på sju dagar. Allt eftersom vi tar oss norrut förändras landskapet – den ena utsikten mer dramatisk än den andra. Du kommer att slås av hur friskt allting är – och hur subtilt vackert. Vår slutstation Kirkenes ligger precis vid den ryska gränsen, och vi är nu faktiskt lika långt österut som Sankt Petersburg.
  • hurtigruten1
  • istock-6264668401
  • istock-136523830
  • istock-483736184
  • istock-481486387
  • istock-135350469
  • preikestolenedit
Din resa i detalj

Dagsschema | Program

Vissa förändringar i programmet kan komma att ske.

Dag 1 | 21 augusti

Gävle - Bergen
Avresa med buss från Gävle till Arlanda. Mats Nilsson vår reseledare är med på bussen och hjälper till med incheckning på Arlanda.  Kl. 12.40 lyfter vi och vi landar knappt två timmar senare i Bergen. Utanför flygplatsen väntar transfer för vidare färd mot båtterminalen.
Bergen beskrivs av många som Norges vackraste stad. Och på plats är det lätt att förstå varför. Vi checkar in på M/S Midnatsol och  installerar oss i våra hytter. Första middagen ombord serveras kl. 18.00. Från denna dag och fram till frukost i Kirkenes serveras vi  frukost, lunch och middag varje dag ombord.

Dag 2 | 22 augusti

Ålesund 
Tidigt på morgonen seglar fartyget storslaget in i idylliska Nordfjorden på väg upp mot den pittoreska kuststaden Ålesund. Trots sin litenhet (Ålesund har bara 42 000 invånare) så är man världsbäst på åtminstone en sak. 94% av all klippfisk i världen kommer nämligen från Ålesund.
Denna dag åker vi in i Geirangerfjorden, som är upptagen på UNESCO:s världsarvslista, där du också kan välja att göra en utflykt på Trollstigen.

Dag 3 | 23 augusti

Trondheim
Trondheim kallades ursprungligen Nidaros som betyder Nidälvens mynning. Staden är idag Norges tredje folkrikaste stad och här finns den fantastiska domkyrkan Nidarosdomen, Norges hjärta, att beskåda. Kyrkan har anor sedan Olav den heliges tid på 1000-talet och katedralen byggdes till kyrka för Olav den heliges grav redan 1070.
I Trondheim stannar vi till i 3,5 timmar och tid för en gemensam promenad för de som önskar med passande besök för dagen.
Vid lunchtid lämnar vi hamnen och passerar många öar och skär samt Kjeungskjaer fyr innan vi åter lägger till, nu vid lilla Rörviks kaj.

Dag 4 | 24 augusti

Polcirkeln och Lofoten
Innan vi kommer till Örnes passerar vi Polcirkeln, detta är ytterligare en av resans höjdpunkter. Polcirkeln är sydgränsen till de arktiska breddgraderna.
Vi stannar till i Bodö hamn under förmiddagen och tar en promenad upp till staden. Bodö har spår av bosättningar sedan 10 000 år tillbaka. Här finns bland annat hällristningar daterade till 6000 f.kr och en av de mest kända är hällristningen av en älg som symboliserar ett rikt djurliv på den tiden.
På kvällen når vi Svolvaer, Lofotens huvudort. Majestätiska granitklippor och vita sandstränder omger de små fiskelägren på ögruppen.
Här erbjuder vi en gemensam promenad till ortens moderna och öppna torg som är beläget mitt i byn.

Dag 5 | 25 augusti

Tromsö
Det är sen kväll den femte dagen när vi passerar den magnifika och omtalade Trollfjorden och fortsätter genom det trånga Raftsundet. Här finns goda chanser att kunna se havsörn under resans gång.
Under dagen fortsätter vi vidare till Tromsö där vi gör ett längre stopp. Ishavskatedralen med sin karakteristiska och häpnadsväckande arkitektur är ett beundransvärt byggnadsverk och stark symbol i staden väl värt ett besök under resans stopp. Tillsammans tar vi en gemensam promenad dit och passar på att se fler saker på vägen dit och tillbaka. 

Dag 6 | 26 augusti

Honningsvåg och Nordkap
Nordkap är den nordligaste punkten på Europas fastland. M/S Midnatsol anlägger vid Honningsvågs hamn och härifrån går det att boka en dagsutflykt till Nordkap. Utflykten går till Nordkapsplatån som höjer sig 307 meter över det turbulenta Norra ishavet. Här står det ikoniska globmonumentet, som blivit en symbol för Nordkap. Denna utflykt är utöver vårt program men som vi varmt rekommenderar på resan. 

Dag 7 | 27 augusti

Kirkenes-Gävle
Ju mer vi närmar oss Hurtigrutens sluthamn i Kirkenes blir naturen alltmer dramatisk. Vi befinner oss här bara några kilometer ifrån den ryska gränsen och samebyarna i norra Skandinavien.
Transfer tar oss vidare från staden till flygplatsen för vidare flyg hemåt, med stopp i Oslo och lunch för den som önskar. 

På Arlanda väntar sedan buss på oss för hemfärd. Så innan dagen är slut har vi hunnit vakna i Barents hav, gått i land i norska finnmarken, landat i Oslo samt klivit innanför dörren i vårt eget hem, nånstans i mitten av Sverige. Detta efter en fantastisk naturupplevelse, god mat och vackra minnen från en magisk sjöresa längs med Norges kust. Från Bergen i söder till Kirkenes i norr.
Boka din resa

Hurtigruten - Världens vackraste sjöresa

Datum
​​​​​​​21 augusti
Reslängd
7 dagar
Transport
Buss, Båt & Flyg
Pris fr.
19 995 sek
Du kanske även är intresserad av...

några andra av våra resmål