026-12 00 00 | info@vsperssons.se
Resekalender  |  Mina resor  |  Valbovägen 177, Valbo  |  Kontakta oss

Lars Lerins Sandgrund

Selma Lagerlöfs Mårbacka & Gustaf Frödings minnesgårdLäs mer

I sommarens skönaste juli gör vi denna resa till Lars Lerins Sandgrund. Vi besöker även Selma Lagerlöfs Mårbacka, Gustaf Frödings minnesgård och Rottneros Park. 

Lars Lerin räknas till en av nordens främsta akvarellkonstnärer och en av de mest framstående i världen. Utöver sin bildkonstnärliga skicklighet är Lars även en begåvad författare. Hans gestaltande berättarform och helt egna stil har uppskattats av många. 2014 tilldelades Lars Lerin Augustpriset i kategorin Årets svenska fackbok för sitt verk Naturlära som även tilldelades priset Värmlands vackraste bok 2014. Axels tid är Lars senaste bok och den finns även som ljudbok med musik av Benny Andersson.
 
Lars Lerins egen TV-serie Vänligen Lars Lerin sändes på SVT och lockade totalt över 13 000 000 tittare. Den tilldelades även TV-priset Kristallen 2016, samma år mottog Lars Lerin även Kristallen för årets TV-profil.
Din resa i detalj

Dagsschema | Program

Vissa förändringar i programmet kan komma att ske.

Dag 1 | 7 juli

Avresa från Gävle kl.06.30. Vi reser över Falun, Ludvika vidare mot Mårbacka norr om Karlstad. På Mårbacka café serveras vi crepes till lunch innan vi får en rundtur i Selma Lagerlöfs födelsehem. Här bodde hon fram till 20-årsåldern då hon flyttade för att utbilda sig på Högre lärarinneseminariet i Stockholm. Selma Lagerlöf växte upp i ett litterärt hem i Mårbacka och under årens lopp hann födelsehemmet säljas, men i vuxen ålder köpte Selma Lagerlöf tillbaka gården som rustades och användes som sommarbostad. I sitt testamente föreskrev Selma Lagerlöf att Mårbacka skulle bibehållas som minnesmärke efter hennes död och står därför nu öppen för allmänheten att njuta av dess skönhet och inspireras av dess historia.

Vidare från Mårbacka tar vi oss till Rottneros Park som är en vacker skulpturpark med grund från Selma Lagerlöfs Ekeby i Gösta Berling saga. Här får vi en guidad rundtur och tid för att uppleva parkens vackra skulpturer, grönska och historia.
Efter våra besök är eftermiddagen nästan slut och vi åker vidare till Scandic Winn för incheckning och en middag lite senare på kvällen innan vi avslutar dagen.

Dag 2 | 8 juli

Vi serveras en trevlig frukostbuffé på hotellet innan vi beger oss till Lars Lerins ateljé i Sandgrund. Ateljén håller öppet för vår grupp så här kan vi i lugn och ro få en guidad rundtur och visning av Lars Lerins samlade alster samt ett besök i den tillhörande butiken.
För den som önskar få i sig lite lunch innan nästa besök finns egen tid i Karlstad. På torget finns det uteserveringar med bra mat (kan vara eftertraktat). Populärt är att köpa med mat från exempelvis Spicyhot (ligger i hörnet på torget) och sätta sig vid bryggorna på Sandgrund. Väldigt mysigt och trevligt, Sandgrund ligger nästan mitt i stan. Det tar bara två minuter att gå mellan uteserveringarna och Sandgrund.

Kl. 12,45 samlas vi och fortsätter vår resa i litteraturens tecken vidare till Alsters Herrgård som ligger 8 km öster om Karlstad. Denna 1700-tals herrgård i vacker naturmiljö är Gustaf Frödings minnesgård. Herrgården består av flera byggnader med en vacker tillhörande herrgårdspark. Gustaf Frödings barndom var idyllisk och vacker, men kantad av traumatiska upplevelser. Detta har haft en stor betydelse i Gustaf Frödings litterära verk. Vi får även här en guidad rundtur för att ta del av hela historien. Efter besöket finns lite tid att fritt strosa omkring eller fika på Alsters Herrgårdscafé innan återresan.
När vi är klara startar vi hemresan mot Gävle. Vi beräknas vara åter runt 18.00 på måndag kväll.
Boka din resa

Lars Lerins Sandgrund

Datum
7 juli
Reslängd
2 dagar
Transport
Buss
Pris fr.
2 495 sek
Du kanske även är intresserad av...

några andra av våra resmål