026-12 00 00 | info@vsperssons.se
Resekalender  |  Mina resor  |  Valbovägen 177, Valbo  |  Kontakta oss

Lofoten

En upplevelse bland berg, fjäll och fjordarLäs mer

Att resa i fjällvärlden är en upplevelse i sig och att få chansen att andas ishavsluft är något alldeles extra. De magnifika bergen och bergstopparna, de lugna sunden och vackra sandstränderna är det som karaktäriserar Lofoten.

Tack vare den varma golfströmmen är klimatet på Lofoten mildare än andra delar av världen. Från maj till mitten av juli upplevs här också midnattssolen.

När människorna en gång i begynnelsen bosatte sig här berodde det främst på rikedomen av fiskevatten, något som än idag är den största försörjningen för invånarna. De små fiskebyarna är dessutom något som helt klart även bidrar till Lofotens oemotståndliga charm. Att testa torkad fisk är ett måste, då det är en av Lofotens specialitet och den serveras i många maträtter på lokala restauranger. Den torkade fiskens dominerande smak kan bara avskys eller älskas, men den måste provas!

Vi börjar vår resa norrut i Sverige förbi Skellefteå, Gällivare och vidare på Nordkalottvägen, en mycket vacker väg till Torne Träsk strand som senare tar oss in i Norge mot Narvik. På avstånd kan vi beundra Lapplands mest kända landskapsbild: Lapporten och Abisko. I Norge njuter vi av de fantastiska vyerna efter höga Tjelsund Bru och ishavet. Väl framme vid Lofoten bor vi centralt i huvudorten Svolvear. Destinationen karakteriseras av de majestätiska granitklipporna och de vita sandstränderna som omger de små fiskelägren på ögruppen. Ortens öppna och moderna torg mitt i byn är också en sevärdhet på plats.

​​​​​​​Den sista dagen på Lofoten tar vi färjan in mot Bodö, en ort som har en lång historia. Här finns hällristningar daterade till 6000 f.kr att skåda och spår av bosättningar från 10000 år tillbaka. En resa till Lofoten är en resa genom många vackra vyer till en nästan sagolik upplevelse.
Din resa i detalj

Dagsschema | Program

Vissa förändringar i programmet kan komma att ske.

Dag 1 | Fredag 2 augusti

(Hofors) Gävle – Skellefteå ca 60 mil 
Resan startar i Hofors 06.30 och går via Sandviken och Gävle. Vi stannar under dagen för att dricka kaffe, sträcka på benen och köpa lunch. Vi stannar bland annat vid Höga kusten bron. Till kvällen kommer vi fram till vårt hotell i Skellefteå och äter gemensam middag. 

Dag 2 | Lördag 3 augusti

Skellefteå - Kiruna ca 47 mil 
Efter frukost reser vi vidare från Skellefteå och passerar under förmiddagen polcirkeln. I Jokkmokk får vi tillfälle att se äkta sameslöjd. Vi passerar Harsprånget vid Luleälven, där Sveriges största vattenkraftverk ligger, och lite senare åker vi förbi Porjus också vid Luleälven, som är vattenfalls första stora kraftverk, som byggdes 1910 -15. Resvägen går via Gällivare, Svappavaara med LKABs järngruva och sen stannar vi i Kiruna, där vi övernattar.  

Dag 3 | Söndag 4 augusti

Kiruna - Svolvaer ca 38 mil  
Efter frukost på hotellet fortsätter vi på Nordkalottvägen, en mycket vacker väg, som vi följer till Torneträsks strand. På avstånd kan vi beundra Lapplands mest kända landskapsbild, Lapporten. Vi reser in i Norge, nästan ända till Narvik. Vi skymtar staden, världens största utskeppningshamn, innan vi viker av ut mot Lofoten. Vi bjuds under resan på fantastiskt vackra vyer. Vägen går över den höga Tjeldsundbrua och härifrån har vi en fin utsikt över Ishavet. Därefter är vi ute på Norges största ö, Hinnöya, som är det egentliga Lofoten. Vi reser vidare till Svolvaer. Vi bor på ett centralt beläget hotell och när vi installerat oss på våra rum, äter vi gemensam middag.

Dag 4 | Måndag 5 augusti

Lofoten 
Denna dag startar vi efter frukost tillsammans med en lokal guide som visar oss runt på Lofoten. Med buss besöker vi och ser Lofoten på nära håll. Vackra vidder och små fiskeläger med lång historia finns att se och höra om på denna plats. Vi stannar för möjlighet till lunch efter vägen och avslutar vår tur strax innan 15.00 på ett litet galleri med tavlor av Gunnar Berg. Historien om galleriet och konstnären bär en fantastisk historia som skildrar både kärlek och sorg och framförallt berätta om Svolvears historia och livet kring fiskarna som levt där.

Dag 5 | Tisdag 6 augusti

Svolvaer – Bodö, ca 22 mil 
Efter frukost åker vi ner mot södra Lofoten och besöker byn Å innan vi tar oss till Moskenes, för att färja över till Bodö. 
Vi bjuds åter igen fantastiska vyer som är svårt att berätta om – det måste upplevas. Vi äter middag på hotellet i Bodö.

Dag 6 | Onsdag 7 augusti

Bodö – Storuman, ca 45 mil 
Efter frukost fortsätter vår resa via Junkerdal och Saltfjället in i Sverige. Under dagen kommer vi att färdas på Silvervägen, som bjuder på vackra vyer under hela resan.  Namnet Silver vägen kommer från tiden då samer och rendragna ackjor transporterade silver och blymalm från Nasafjället till hamn vid Östersjön. Väl framme i Storuman vankas middag på Hotell Toppen.

Dag 7 | Torsdag 7 augusti

Storuman – Gävle (Hofors) ca 60 mil 
Efter frukost på hotellet startar vi den sista dagsetappen på den här resan. Även dagens etapp går längs fina och omväxlande vägar. Vi gör som vanligt stopp under dagen för bensträckare, fika och lunch. Åter i hemtrakten under kvällen.
Boka din resa

Lofoten - Fjäll berg & fjordar

Datum
​​​​​​​2 augusti
Reslängd
7 dagar
Transport
Buss
Pris fr.
11 495 sek
Du kanske även är intresserad av...

några andra av våra resmål