026-12 00 00 | info@vsperssons.se
Resekalender  |  Mina resor  |  Valbovägen 177, Valbo  |  Kontakta oss

Smaksatta bubblor

Bland äppelträd och vingårdar i ÖsterlenLäs mer

Visning av vineri samt vinprovning och lunch på Nordic Sea Winery
Showroom. Följ vinproduktionen från att druvorna skördas fram till att vinerna buteljeras.

Vi guidas genom ekfatshall, tankhall, produktion och vingård. Vinprovning och väl valda delikatesser i showroom. 
 Vi hinner även med Mousserande vin på en tur i Kronovalls Vinslott i Tomelilla. 
I Äpplets Hus finns Visningsfabriken, som visar hur man gör must och cider, Fruktkammaren och Åkessons historiska lager, där historien om Kiviks Musteri berättas på olika sätt. I Kunskapsförrådet kan du lära ännu mer om äpplen, äppelodling, samt blommor och bin. 
Din resa i detalj

Dagsschema | Program

Vissa förändringar i programmet kan komma att ske.

Dag 1 | Måndag 24 juni

Gävle-Simrishamn 78 mil 
Vi startar vår resa kl. 06.00 från Falun, 07.30 från Sandviken, 08.00 Gävle för en lång dag med buss söderut. Vi gör stopp efter vägen med utflykter och lunch, som kommer att göra att resan, trots sina nästan 100 mil kommer att kännas mycket kortare. Vår resa söderut går via Sala, Västerås, Örebro och vidare söderut. Kaffestopp gör vi under förmiddagen och i närheten av Sveriges näst största insjö Vättern gör vi en timmes lunchstop. Beroende på väder gör vi något mer bensträckarstopp och fikastopp efter vägen innan vi når Österlen. 
Vi checkar in på Hotel Svea i Simrishamn. Hotellet är Österlens största hotell och har anor från 1840-talet beläget med utsikt mot havet eller nationalparken Stenshuvud från vissa rum. Utanför hotellet finns den lummiga trädgården att njuta av och framför hotellet ligger havet och den lilla hamnen. På kvällen serveras vi vår första middag på hotellet, här kommer vi nu att bo kommande tre nätter. 

Dag 2 | Tisdag 25 juni

Frukost serveras på hotellet. Efter frukost beger vi oss till Nordic Sea Winery Showroom, där vi får en visning av vineriet. Vi får lära oss hur vinproduktion fungerar, från att druvorna skördas till dess att de buteljeras. Efter visningen får vi en vinprovning och bjuds på lunch. Från en trevlig förmiddag med vin och lunch tar vi oss vidare med buss till Kronovalls vinslott i Tomelilla, här är det åter dags att ta del av druvornas ädla form, denna gång av mousserad karaktär. Vi tar oss runt i slottet på en mousserande tur med slottshistorik och får avsmaka två glas bubbel innan vi återvänder till hotellet.  
Från den lilla druvan till det syrliga äpplet tar vi oss även vidare mot Kivik denna andra dag i vackra Österlen. På äpplets Hus i Kivik står kunskapshuset med äpplet i centrum. I visningsfabriken ser man hur must och cider tillverkas i Frukthuset och i Åkessons historiska lager berättas om Kiviks musteri på olika sätt. Vi får en guidad visning och berättelse om hur idén föddes en gång och hur de äppeldoftande trädgårdarna år efter år producerar smakfull cider och must från 1800 talets andra hälft fram tills idag. Middag serveras på hotellet.

Dag 3 | Onsdag 26 juni

Denna dag gör vi en heldagsutflykt till Ystad. Frukost hinner vi avnjuta i god tid på hotellet innan avfärd. Framme i Ystad börjar vi med en historisk vandring. Ystad har mycket att berätta och visa oss. Här finns både Kåsebergas Ale stenar och Dag Hammarskjölds Backåkra samt stortorget, småbåtshamnen, kyrkorna, arkitekturen och de gamla gränderna att upptäcka. Efter vår utflykt till fots och med buss tar vi oss tillbaka till hotellet på eftermiddagen. Vi har fortfarande tid kvar att bara njuta av de vackra omgivningarna i och runt hotellet innan och efter middagen i hotellrestaurangen.

Dag 4 | Torsdag 27 juni

Idag checkar vi ut från hotell Svea efter frukosten och beger oss iväg till Kivik. Denna gång besöker vi där den Engelska trädgården på Svabeholm. Den 3000 kvm stora trädgården är full av inspiration från engelska Arts- and Crafts-trädgårdar med dubbla perennrabatter, rosenträdgård, woodland, ängar, växthus, lusthus, allmogeträdgård, köksträdgård, damm och skugghus. Efter att ha insupit fågelkvitter, vattenporl, blomdofter, fjärilar och humlor i trädgårdens alla rum lämnar vi Österlen för vidare färd mot Linköping. Vi gör ett litet gottestopp i Gränna innan lunch. På eftermiddagen når vi vårt hotell Quality Hotell Ekoxen, där vi checkar in för natten och äter en trevlig två-rätters middag på kvällen.

Dag 5 | Fredag 28 juni

Linköping- Gävle 36 mil 
Efter frukosten vi stannar kvar i Linköping en stund för fri tid och möjlighet att själv upptäcka mer i staden och hinna äta lunch. Därefter åker vi vidare norrut och gör ett eftermiddagsstopp vid Taxinge slott i Nykvarn, som sägs ha Europas största kak-bord samt även är känt från TV-programmet ”Hela Sverige bakar”.  Runt slottet ligger den fantastiskt fina slottsträdgården med blommande miljö som är trevlig att ta en kopp kaffe med dopp i eller promenad runt. Efter att vi provat något av allt gott som finns på kak-bordet fortsätter hemåt och anländer till Gävle tidig kväll.
Boka din resa

Smaksatta bubblor i Österlen

Datum
24 juni
Reslängd
5 dagar
Transport
Buss
Pris fr.
5 990 sek
Du kanske även är intresserad av...

några andra av våra resmål