026-12 00 00 | info@vsperssons.se
Resekalender  |  Mina resor  |  Valbovägen 177, Valbo  |  Kontakta oss

Svalbard - ett arktiskt äventyr

Packa kikaren, varma kläder, en kyltålig kamera - ett arktiskt äventyr i isbjörnarnas rike väntarLäs mer

Huvudorten på Svalbard heter Longyearbyen. Här bor närmare 2 000 av Svalbards cirka 3 000 invånare och lika många isbjörnar.

Ögruppen Svalbard ligger i Norra ishavet, halvvägs mellan Norge och Nordpolen och här bor faktiskt fler isbjörnar än människor. Den orörda arktiska vildmarken, den storslagna naturen och det rika djurlivet är en miljö som är både kärv och skör på samma gång.
För att skydda sitt anrika djur- och naturliv är stora delar av Svalbard naturreservat. Det råder förbud mot att skjuta isbjörn förutom i självförsvar, vilket paradoxalt innebär att det är lag på att bära vapen om man vistas utanför sin by eller stad.
Dessutom råder det kattförbud på hela Svalbard. Syftet är att skydda öarnas rika fågelliv som består av en mängd olika arter.
Huvudorten på Svalbard heter Longyearbyen. Den är byggd på pålar, för att bland annat skydda invånarna mot översvämningar. Här bor närmare 2 000 av Svalbards cirka 3 000 invånare och lika många isbjörnar. Svalbard är en norsk ögrupp i Arktis, med Spetsbergen som största ö.
 
Mitt i huvudorten finns gourmetrestaurangen Huset som serverar mat med nordiska smaker av högsta kvalitet. På Huset kan du äta delikatesser som sältartar, kammusslor och isfjordtorsk. Här finns även en av Skandinaviens största vinkällare med över 20 000 flaskor. Trots öns låga antal invånare finns det konserter, teatrar och nöjen att besöka året runt.

De smältande glaciärerna är dock något Svalbard inte kan skydda sig mot. Förr var isarna betydligt tjockare och glaciären utbredd året om. Den höjda medeltemperaturen i världen får förödande konsekvenser och påverkar både djurlivet och människorna som bor på Svalbard. Longyearbyen står ganska säkert tack vare att den är uppbyggd på pålar, men utanför staden oroas man dagligen över den globala uppvärmningen och hur det påverkar öarna och vardagen. Svalbard är en så kallad hållbar destination, vilket innebär att man arbetar systematiskt på att minska turistindustrins negativa effekter.
​​​​​​​
En resa till Svalbard är en resa rakt in i vildmarkens karga natur på norra halvklotet. Här kan du själv uppleva djuren i sin naturliga miljö, se isbjörnar och valar, rävar och valrossar samt en och annan fjällripa från M/S Nordstjernas däck. Om du inte hellre vill vandra längs stigar av ängsull, vallmo och fjällörter. Packa kikaren, varma kläder, en kyltålig kamera och förbered dig på ett arktiskt äventyr i isbjörnarnas rike.
Reslängd: 8 dagar (Midnattssol, dagstemp 7 grader)
  • longyerbyen
  • svalbard-isbjorn
  • svalbard-longyerbyen
  • istock-977734926
  • longyerbyn
Din resa i detalj

Dagsschema / Program

Vissa förändringar i programmet kan komma att ske.

Dag 1 | Onsdag 10 juli

Vi reser med buss från Gävle till Arlanda, där vi checkar in tillsammans. Vi reser till Norge med SAS och flyget avgår 07.35 Vi byter plan i Oslo och beräknas landa i Longyearbyen på Svalbard kl 13.55
Transfer tar oss från flygplatsen till vårt hotell, Radisson Blu Polar Hotel, för att checka in för två nätter.

Dag 2 | Torsdag 11 juli

Frukost serveras på hotellet. Fri dag för egna utflykter eller promenader i Longyearbyen. Passa på att på egen hand eller tillsammans med er reseledare att handla souvenirer och upplev Longyearbyen med allt vad den har att erbjuda.

Dag 3 | Fredag 12 juli

Frukost, utcheckning och en sightseeing i Longyearbyen. Turen avslutas vid kajen där vårt fartyg M/S Nordstjärnan väntar på oss. Vi får våra hytter där vi nu kommer att övernatta fyra nätter. Vi bekantar oss med fartyget som snart ”seglar” ut i Isfjorden.
Vår första anhalt är den ryska bosättningen vid den tidigare kolgruvan i Barentsburg, där vi får möjlighet att besöka Pomormuseet samt se på en folklore-show. Därefter fortsätter vi ut ur Isfjorden och sätter kurs norrut längs Prins Karls Forland.
Gemensam middag.
Solen går aldrig ned, men du behöver nog en stunds sömn inför kommande upplevelser.

Dag 4 | Lördag 13 juli

Frukost, lunch och middag ingår. Kaptenen styr M/S Nordstjärnan till sevärdheter med hänsyn till väder och isförhållanden. Säkerheten ombord går förstås alltid först.
Alt 1. Vi ägnar dagen åt att kryssa mot Monacoglaciären och passerar ett antal små holmar där ejdrar häckar på sommaren. Om vi har tur får vi syn på en isbjörn på äggjakt. Om isen tillåter seglar vi norr om den 80:e breddgraden mot ön Moffen, där man ofta kan se valrossar.
Mellan landstigningarna och måltiderna på skeppet erbjuds information om de platsen som vi ska besöka.

Dag 5 | Söndag 14 juli

Frukost, lunch och middag ingår. Kaptenen styr M/S Nordstjärnan till sevärdheter med hänsyn till väder och isförhållanden. Säkerheten ombord går förstås alltid först.
Alt 2. Vi anländer till Magdalenefjorden på morgonen och gör vår första landstigning med Polarcirkel-båt. Det här området har en lång pionjärhistoria. Här får vi se en viktig kulturhistorisk lämning: resterna efter fyra valspäcksugnar eller kaminer, som hittats på Gravneset, samt en gravplats med ca 130 gravar från 1600- till det sena 1700-talet.

Dag 6 | Måndag 15 juli

Frukost, lunch och middag ingår. Kaptenen styr M/S Nordstjärnan till sevärdheter med hänsyn till väder och isförhållanden. Säkerheten ombord går förstås alltid först.
Alt.3 Det här är den största fjorden på Spetsbergens nordvästra kust. Eventuellt besöker vi också en stor fjord i närheten som kallas Krossfjorden. Landskapet är omväxlande, från stora tundraslätter till bergstoppar med dramatiska glaciärer som vältrar sig ner i havet. Längst in i fjorden ser vi den majestätiska glaciären Kongsbreen. Senare besöker vi Ny-Ålesund. Detta var tidigare en kolgruveby, men är idag centrerad kring en internationell forskningsstation. Här finns också världens nordligaste postkontor.

Dag 7 | Tisdag 16 juli

Lätt frukost på M/S Nordstjärnan. När vi ankommer Longyearbyen har du resten av dagen ledigt. Longyearbyen är en liten bosättning men det finns trots det intressanta besöksmål kvar att ta del av även denna sista dag.

Dag 8 | Onsdag 17 juli

Frukost på hotellet. Anslutningsbussen tar oss till flygplatsen. Flyget avgår 13.35 och landar i Oslo 16.30 Klockan 18.25 avgår flyget mot Stockholm där beräknad ankomsttid på Arlanda är kl 19.15 Där väntar VS & Perssons buss som tar oss tillbaka till Gävle.
Nu har vi förmodligen en mängd upplevelser och minnen från Arktis, Svalbard och Norra Ishavet.
Boka ditt äventyr

Svalbard och isbjörnarna

Datum
10 juli
Reslängd
8 dagar
Transport
Buss & Flyg
Pris fr.
24 995 sek
Du kanske även är intresserad av...

några andra av våra resmål