Sydafrika | Mars 2019

Vi erbjuder en unik resa till Sydafrika med Laila Nordfors som reseledare. Laila har haft ett tätt samarbete med East London och känner till området mycket väl. Hon följer med ända från Gävle och finns under hela resan tillgänglig för att berätta, informera och ordna allt som kan behövas.

East London, som är en del av Buffalo City med ca 880 000 inv. E L är Sydafrikas 6:e största stad och ligger vid Indiska Oceanen och är en del av solkusten. E L grundades av britterna 1847. Den är en hamnstad och ändstation för järnvägen från guldfälten i Fristatsprovinsen, samt har en modern flygplats. Inhemsk turism är betydande, bland annat på grund av fina stränder med goda möjligheter till surfning. Allsidig industri med bland annat, bildtillverkning, maskin- och textilindustri samt kemisk industri.  Här finns tre fina golfbanor, stora shoppingcenter, vacker natur, mysiga restauranger och trevliga människor.

Kapstaden Sydafrikas näst största storstadsområde  med 3,5 miljoner invånare varav cirka 1 miljon bor i centralorten.  Kapstaden är den lagstiftande huvudstaden i landet, vilket innebär att parlamentet har sitt säte där. Staden är vackert belägen vid Atlantkusten och är ett av de mest populära turistområdena i Sydafrika tack vare sitt goda klimat och välutvecklade infrastruktur. Taffelberget, Robben Island, Waterfront, Green Market är några av de turistiska attraktioner i Kapstaden.  Många vingårdar ligger strax utanför staden.

Reseledaren Laila Nordfors har på uppdrag av Gävle Kommun samarbetat med sydafrikanska kommuner. Hon har i tjänsten gjort många besök i East London och Kapstaden och känner till områdena mycket väl.

 

Övrig info

För många Sydafrikaresenärer är kriminalitet och säkerhet ett orosmoln och visst är brottsligheten i Sydafrika ett problem men det är inte speciellt farligt att resa i Sydafrika. Trots att det är en hel del kriminalitet i Sydafrika är statistiken lite missvisande då de flesta brott begås i kåkstäderna och andra områden där man som turist inte vanligtvis vistas på egen hand. Jämfört med andra resmål bör man dock kanske vara lite mer på sin vakt och vidta vissa försiktighetsåtgärder. Det finns, precis som i de flesta storstäder världen över, en hel del ficktjuvar så man ska vara på sin vakt och inte skylta med värdesaker som mobil, kamera, dyra smycken och dylikt. Se alltid till att låsa in pass och andra värdehandlingar på hotellet och ta gärna kopior på dem. Bär inte hellr runt på för mycket kontanter, det går alldeles utmärkt att använda kreditkort på restauranger och affärer och oftast får man slå in sin pinkod för att godkänna köpet. Vid kontantuttag i en bankomat ska man se till att det finns en säkerhetsvakt i närheten och om det krånglar, be aldrig om hjälp utan prova någon annanstans då det tyvärr finns kriminella som specialiserar sig på just den typen av rån. Det rekommenderas att du har dina värdesaker (kameror, smycken etc) i ditt handbagage och inte i det incheckade bagaget. Sätt gärna lås på bagaget om du har möjlighet.

Hyr man bil och ska köra runt själv, bör man se till att bildörrarna är låsta även om så kallade ”car jackings” är mycket sällsynta. Kör inte i onödan efter mörkrets inbrott men var inte orolig att ta dig in i en stad på kvällen guidad av en GPS. Självklart bör du aldrig ha något av värde synligt utifrån när bilen står parkerad. Detta gäller lika mycket i Sydafrika som i Säffle.
Man bör inte promenera runt i storstäderna hur som helst under kvällstid utan då rekommenderas istället taxi och be gärna hotell- eller restaurangpersonalen om hjälp att boka genom seriösa taxibolag. Om du måste promenera kvällstid så undvik att prata för att inte dra uppmärksamhet till det faktum att du är en turist. Undvik tomma gator och ta hellre en omväg via stora gator.
I vissa mindre orter, till exempel St Lucia, bör du inte promenera kvällstid på grund av vilda djur. Detta är dock en aspekt man ganska sällan behöver ta hänsyn till.

Många oroar sig för kryp och giftiga ormar och spindlar. Enligt en overifierad källa är det dock fler personer som dör av människobett än ormbett i Sydafrika! Om det är sant eller ej så belyser det i alla fall faktumet att ormar och spindlar inte är något du bör bekymra dig nämnvärt om. Det är heller inte rovdjuren som man bör vara mest försiktig med utan snarare  ”gräsätarna” som elefanter, flodhästar, bufflar och noshörningar. Blockera aldrig den väg som dessa djur ser ut att vilja ta. Stå till exempel inte ivägen för en flodhästs väg till och från vattnet. Brunstiga elefanthannar är lika oberäkneliga som hormonstinna tonårspojkar och med dem bör du alltid hålla ett extra säkerhetsavstånd. Elefanter flaxar med öronen och gör utfall när de vill markera att de inte vill ha dig i närheten.

Med dessa små tips i åtanke och lite sunt förnuft är Sydafrika inte farligare än något annat land att semestra i.

Pris fr.
29 900:-
Dagar:15
Buss- & flygresor, logi med del i dubbelrum inkl. frukost, övriga enligt program - lunch dag 1, dag 5, dag 8 och dag 10. Middag dag 5 och 13.

Rundtur i East London, safari Inkwenkwezi, orienteringstur till fots i Kapstaden samt Stellenboch. Svensktalande reseledare är med under hela resan.
Transportsätt:Buss & Flyg
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1, Tisdag 5 mars
Sandviken - Gävle - Johannesburg
Vi åker från Sandviken kl 08.00 och från Gävle kl 08.30 till Arlanda (ARN) för att ta flyget kl 11.05 till London (SK531). Vi landar i London (LHR) kl 12.50 och får fri tid fram till flygets avgång kl 18.05, det kan vara skönt att sträcka på benen innan vi flyger vidare. Vi serveras middag ca kl 19.30 ombord (SA235).

Dag 2, Onsdag 6 mars
Johannesburg
Frukost ombord ca kl 05.00. Vi kommer till Johannesburg (JNB) kl 07.15, här möter vår guide upp vid flygplatsen för en guidad rundtur i Johannesburg, vi äter även lunch under rundturen. Johannesburg är en ganska stor stad med ca 4,4 miljoner invånare.
Efter rundturen beger vi oss till vårt hotell, Southern Sun Katherine Street, för incheckning. Hotellet ligger i Sandown som är en välbärgad förort till Johannesburg, ca 20 min. från Johannesburgs centrum och 20 minuter från flygplatsen. Sandown är både ett bostadsområde och ett affärsområde, här finns huvudkontoret för många stora nationella och internationella företag samt Johannesburgbörsen.

Dag 3, Torsdag 7 mars
Johannesburg - East London
Efter frukost på hotellet beger vi oss ut på en guidad utflykt till Pretoria, som ligger ca 5 mil från hotellet rakt norrut.  Pretoria är Sydafrikas administrativa huvudstad.
Efter vårt besök i Pretoria åker vi tillbaka till flygplatsen för att flyga till East London kl 15.25, vi anländer till East London (ELS) kl 16.50 (SA475). Vi checkar in vårt bagage vid inrikesterminalen. Utanför East Londons flygplats väntar en buss på att ta oss till vårt boende. Efter incheckningen träffas vi vid poolen för gemensam information och välkomstmiddag.

Dag 4, Fredag 8 mars
East London
Efter frukost åker vi på en stadsrundtur med engelsktalande guide och besöker bl.a. Mdantsane, Sydafrikas näst största kåkstad med ca 300 000 invånare, Nahoon Beach med en underbar sandstrand och olika historiska platser t.ex. Steve Bikos hemby. Vi gör uppehåll för lunch och förfriskningar.
Kvällen fri.

Dag 5, Lördag 9 mars
Safari
Idag äter vi frukost tidigt och redan kl 07.30 åker vi till Inkwenkwezi Safaripark, som ligger ca 20 minuter utanför East London. I Safariparken sätter vi oss i vår Landrover-jeep som körs av en mycket skicklig chaufför tillika mycket kunnig guide. Vi får en tur genom parken där djuren går fritt på sina egna villkor och ser då många av afrikas vilda djur t.ex. lejon, elefant, giraff, zebra och gnu, har vi tur får vi kanske se The Big Five. Vi övernattar på en lodge och fortsätter vår safari dagen efter.
Helpension ingår under safarin.
Vi är tillbaka vid vårt hotell på eftermiddagen och har sedan en skön eftermiddag att se fram emot. Vi kan slappna av vid poolen, ta en promenad i omgivningen, shoppa i Vincent shopping centre (10 minuter bort) eller bara vara. Kvällen fri.

Dag 6, Söndag 10 mars
Ledig dag

En fri dag med möjlighet till många olika aktiviteter. T.ex. kan man göra ett besök på East London Zoo eller det enorma shoppingcentrat Hemmingways.
Billigt att köpa är bl.a. kläder och skor. Där finns många restauranger, biografer och ett casino. Man kan bada och sola vid Nahoon Beach, golfa eller strosa runt på egen hand. Finns intresse så kan vi ordna en tur till en typisk Xhosa by för att ta del av Xhosa kulturen såsom lokalt hantverk, lokala projekt  samt traditionell dans och sång.
På kvällen  äter vi gemensam middag på någon av de härliga restaurangerna.

 

Dag 7, Måndag 11 mars
East London - Kapstaden
Frukost på hotellet. Därefter åker vi till East Londons flygplats (ELS) för att ta planet till det fantastiskt vackra och spännande Kapstaden (CPT). Vi lyfter kl 13.20 och landar kl 15.20 (SA8682).
Väl framme i Kapstaden åker vi direkt till vårt hotell.
När vi installerat oss i våra rum träffas vi i foajén och går en liten orienteringstur för att lättare kunna ta del av det enorma utbud av aktiviteter som finns här.
Kvällen fri.

Dag 8, Tisdag 12 mars
Kaphalvön
Frukost på hotellet.
I dag gör vi en rundtur ned till Godahoppsudden, en tur på ca 15 mil t/r. Vi får bland annat se sälar i Hout Bay, pingviner i Boulders Beach och utposten i väst, Cape Point. Om vi fortsätter 400 mil söderut hamnar vi på Antarktis.
Efter utflykten far vi åter till hotellet.
Kvällen fri.

Dag 9, Onsdag 13 mars
Fri dag

Frukost på hotellet.
Denna dag är fri från program, dagtid kan man promenera i Kapstaden utan större problem (undvik att promera på kvällstid). På de fria dagarna finns det många olika besök man kan göra på egen hand, eller tillsammans med vår reseledare. Här finns rundturer där man kan kliva på och av bussen som man önskar - en fantastisk möjlighet att uppleva hela Kapstaden för att sedan kunna välja ut olika besöksmål under de kommande dagarna. Det finns möjlighet att åka med på en båttur till Robben Island där bl.a. Dr. Nelson Mandela satt fången 18 år av sina 27 år i fångenskap.
Reseledaren hjälper er att boka de utflykter ni önskar och tipsar om mer sevärdheter. Man kan också ta en promenad i Kapstaden bl.a. till den populära marknaden Green Market.

Ett annat besöksmål är Taffelberget, man kan ta en taxi till linbanestationen som tar en upp på Taffelberget. Linbanegondolen roterar 360 grader under resan upp till toppen, ca 1000 m.ö.h. Om man vill upp på Taffelberget är det ett bra tips att försöka vid första tillfället för om det blåser stängs linbanan och man får vackert vänta tills det blir vackert väder.
Waterfront är ett mycket trevligt ställe att tillbringa eftermiddagarna och kvällarna, många butiker och restauranger att besöka. Ofta har hotellen i Kapstaden transportservice kvällstid till besöksmålen, t.ex. Waterfront. Kvällen fri.

 

 

Dag 10, Torsdag 14 mars
Stellenboch
Frukost på hotellet.
Dagens utflykt går till det mest kända Vindistriktet utanför Kapstaden, som heter Stellenboch. Här får vi se det vackra, landskapet med byar och vingårdar. Vi stannar till vid en eller ett par vingårdar för att se tillverkning, smaka på vin och också äta en god lunch.
Vi är åter vid vårt hotell sen eftermiddag.
Fri kväll.

Dag 11-12, Fredag-Lördag 15-16 mars
Fria dagar
Frukost på hotellet.
Fria dagar i kapstaden, se förslag till egna utflykter under dag 9. Kvällarna fria.

Dag 13, Fredag 17 mars
Hermanus
Frukost på hotellet.
Hermanus ligger bara 90 minuters resa från Kapstaden längs Cape Whale Coast Route. Vi lovar att byn Hermanus, kommer att förtrolla dig - du önskar att du kunde stanna längre!
Åter till hotellet i Kapstaden under eftermiddagen.
Gemensam avskedsmiddag i Waterfront.

Dag 14, Torsdag 18 mars
Kapstaden - Den sista dagen i Kapstaden har vi tid på förmiddagen om vi har någonting som vi vill hinna med. Flyg från Kapstaden (CPT) kl 16.45 vi landar i  Johannesburg kl 18.40 (SA354). Från Johannesburg (JNB) åker vi kl 20.15, middag ca kl 21.00 (SA2015).

Dag 15, Torsdag 19 mars
Hemkomstdagen
Vi får frukost ca kl 04.00, vi landar kl 06.15 i Frankfurt (FRA). Vi får några timmars välbehövlig tid att sträcka på benen innan vi byter plan (SK2636) och reser vidare mot Arlanda (ARN) kl 12.15 och landar slutligen på Arlanda kl 14.20.  Efter att vi hämtat bagaget går vi ut till den väntande bussen som tar oss tillbaka till Gästrikland. Åter i Gävle ca kl 16.30 och i Sandviken kl 17.00.

Övrig info

Hotellen
Normal incheckningstid är från kl 15.00 och utcheckningstid är senast kl 12.00. Om vi anländer tidigare än kl 15.00 till hotellet är det inte helt säkert att vi får checka in, ibland händer det även att något rum inte är färdigstädat trots att klockan är 15.00.

Johannesburg
Southern Sun Katherine Street****
115 Katherine St, Sandown
Johannesburg, 2146, Sydafrika
Telefon: +27 11 884 8544

​East London
Garden Court East London***
Corner John Bailie And Moore Streets, Quigney, East London, 5200, Sydafrika
Telefon: +27 43 722 7260​

Kapstaden
SunSquare Cape Town Gardens****
6 Mill Street, Gardens
Cape Town, 8001, Sydafrika
Telefon: +27 21 465 1311

​Flyget
Flyget går inte att boka så här långt innan avresa, därför har vi preliminära flygtider i programmet. Vi vet ej heller priserna på våra flygbiljetter, men vi har kalkylerat med ett maxpris, vilket innebär att resan kan bli någon krona billigare när alla kostnader är kända. Vi vet ej heller om flyget kommer att belastas med högre flygskatter innan mars 2019.

För den golfintresserade
East London
Det finns tre mycket olika, vackra  och intressanta golfbanor inom 15 minuter från vår Lodge. Priset för en runda är ca. 45 till 275 rand beroende på bana och veckodag.

​Kapstaden
Golfbanor finns här runt Kapstaden, dock med högre avgift jämfört med East London.
Golfklubbor går att hyra både i East London och Kapstaden så man behöver inte ta med sig egna.

Avgångar & priser

AvresaTransportsättDestinationLediga platserPris från
5/3Buss & FlygSydafrika | 5 mars 2019529 900:-Boka

Powered by Travelize